Magyarországot nem fogják leminősíteni (Cséfalvay)

Magyarország el tudja kerülni a hitelminősítői lefokozást, mivel kormánya teljesen elkötelezett a költségvetési hiánynak az EU által kijelölt, GDP-arányosan 3 százalékos határértéke alá csökkentése mellett - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
NAPI, 2010. november 9. kedd, 12:05
Fotó:

Nem hiszem, hogy kedvezőtlen változások várhatóak, miután Magyarország ragaszkodik a költségvetési hiánycélhoz - idézte az államtitkár Bécsben hétfőn elhangzott szavait a Bloomberg. Cséfalvay szerint a válságadók hatását a társasági adó csökkentése kiegyensúlyozza, ami jóval versenyképesebbé fogja tenni a gazdaságot. A pénzügyi egyensúlytalanságok megoldása rövid távú feladat, ám a versenyképesség növelése nélkül nem tudjuk megoldani a problémát - tette hozzá.

A Moody's novemberben dönti el, hogy tovább rontja-e Magyarország jelenlegi Baa1 besorolását, amely a harmadik legalacsonyabb besorolási kategória - közölte Dietmar Hornung, a társaság elemzője korábban. A magyar kormány által bejelentett fiskális célok tartása jó hír a Moody's elemzője, Dietmar Hornung szerint, aki a Bloombergnek azt is elmondta, hogy az ország felülvizsgálatánál azért ezek mögé a célok mögé is néznek. A hitelminősítő szakemberei azt is vizsgálják az elemző szerint, hogy a bejelentett intézkedések mennyire erősítik a gazdaságot, a versenyépességet és a pénzügyi megítélést.

A Standard & Poor's pedig a múlt héten erősítette meg a július óta felülvizsgálat alatt lévő BBB mínuszos, negatív kilátással rendelkező magyar államadósság-besorolást, amely a legalacsonyabb befektetési kategóriának felel meg. A döntést a jövő évi költségvetésben megnyilvánuló, a deficitcsökkenés melletti elkötelezettséggel indokolták a szakértők, akik egyúttal megjegyezték, hogy büdzsé tervezete rontja a középtávú növekedési esélyeket, s nem javít a közfinanszírozás fenntarthatóságán.

Az S&P szerint 2014-re a központi költségvetés hiánya elérheti a 6 százalékot is. Amennyiben nincs érdemi kilátás arra, hogy a magyar államháztartás szerkezetének reformja megindul, a Standard & Poor's újra felülvizsgálat alá vonhatja a magyar adósságbesorolást, s akár leminősítést is foganatosíthat - figyelmeztettek a szakértők. Egy esetleges leminősítéssel az S&P-nél a magyar állampapírokat a bóvli, azaz befektetésre nem javasolt kategóriába sorolnák át.

A kormányzat hároméves válságadót vetett ki 2010-től kezdődően az energia-, a távközlési, a kiskereskedelmi és a pénzügyi társaságokra, a következő évtől egységesen 16 százalékra csökkentett szja miatt keletkező költségvetési lyukak betömésére pedig a magánnyugdíjpénztári vagyonokhoz nyúlt. A célkitűzés szerint jövőre 2,94 százalék lesz a deficit, az idei 3,8 százalék után.

HOZZÁSZÓLÁSOK