Majorsággal bővült Orbán Viktor apjának cége

Az állami földek pályázatán Fejér megyében, azon belül is a kormányfő lakóhelyén szinte csak a közvetlen "hűbéresek" nyerhettek húsz évre haszonbérleti földet - írta a Népszabadság.
NAPI, 2012. május 12. szombat, 12:02
Fotó: Napi.hu

A miniszterelnök édesapja, Orbán Győző ingatlanforgalmazásra szakosodott cége, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonában áll tavaly július óta az Alcsútdoboz-Hatvanpusztai majorság, ami egykor József főherceg majorsága volt és amit saját állítása szerint jelenleg a felcsúti polgármester, az Orbán-család bizalmi embere, Mészáros Lőrinc bérel - adta hírül az atlatszo.hu. A 13 hektáros műemléki területet azok az állami földek veszik körül, amiket Mészáros cége, a Búzakalász 66 Kft. a közelmúltban nyert el 20 éves bérletre, fölötte Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége szántói fekszenek - derül ki az atlatszo.hu által aktuális földhivatali adatok felhasználásával összeállított térképéből.

Az Orbán Viktor által alapított Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia vezetője, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester kapta meg (saját nevén vagy valamelyik családtagja pályázatával) a megyében kiírt földterületek negyedrészét - írta a Népszabadság. A Mészáros által tulajdonolt Búzakalász 66 Kft. (a céget 2011 februárjában alapították) 984 hektárnyi kajászói, óbaroki, váli földre pályázott, és nyert. További 94 és 145 hektáron a családtagjai futottak be.

A felújítás alatt álló Alcsútdoboz-Hatvanpuszta majorság körül olyan földek vannak, amelyeket a polgármester cége nyert el nemrég a Nemzeti Földalap pályázatain, húsz évre. Mészáros azt nyilatkozta, csak a műemléki állagmegóvást végezteti el, miközben a helyiek úgy tudják: luxusszálloda épül, s a három kilométerre lévő etyeki filmstúdió illusztris külföldi vendégeit fogják elszállásolni. Abból, hogy az Orbán Győző-féle érdekeltség közelében Lévai Anikó szántói találhatók, a hoppon maradt gazdák arra következtetnek: Mészáros strómanként pályázott a földekre.

Felcsúton a helyi Fidesz-elnök férje, Flier János és családtagjai annyira biztosak voltak a pályázati sikerben, hogy egy negyvenhektáros táblát még a pályázat kiírása előtt bevetettek búzával. A Fejér megyei földek igen értékesek. Itt egy hektár szántó értéke megközelíti ma a kétmillió forintot. Amikor az első Orbán-kormány utolsó intézkedéseinek megfelelően "szétosztották" a Herceghalmi Állami Gazdaság földjeit, még nem volt nálunk területalapú földtámogatás.

Most már van. A húszéves bérlet kvázi tulajdonjognak számít. És igen csekély az államnak fizetendő bérleti díj (aranykoronánként 1250 forint). A földalapú támogatással viszont sokat lehet keresni - írta a Népszabadság. Ángyán József, az Orbán-kormány volt vidékfejlesztési államtitkára számítása szerint a hektáronként kapható háromszáz euróból (közel 100 ezer forint) ki kell vonni a hektáronkénti huszonötezres bérlet költségét. Marad 75 ezer forint tiszta haszon.

"Ha szerzel száz hektárt - magyarázta Ángyán korábban egy fn24. hu-nak adott interjúban -, az évi hét és fél millió úgy, hogy egyetlen kapavágás sem történt. Ezer hektárnál ez hetvenötmillió. És a termelésből szerzett haszonról még nem beszéltünk.Meg azokról sem, akiknek eszükben sincs dolgozni, inkább kamu szerződésekkel, az eredeti huszonötezres bérleti díj fejében továbbadják másnak a földet. Így kaszálható ezer hektárról százmillió, íróasztal mellől. A minisztériumban meg csodálkoznak, hogy az illető úgymond nagybirtokosnak nincs egyetlen gépe sem. Hát mire kéne neki? Ja és azt még nem is mondtam, hogy a mostani hatvanötezer hektár felét meg sem pályáztatja az állam, hanem úgynevezett földhasznosítási megbízási szerződés keretében simán odaadja az oligarcháknak vagy azok embereinek. Nyerges Zsolt Mezort Rt.-jének egyik leánycége Lepsényben ilyen földet használ és viszi el azt a helyben lakó, gazdálkodó családok elől" - nyilatkozta korábban Ángyán József.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tacitus, 2012.05.14 11:04

Dicséretes, hogy Mo-on kisfalusi, cigány beütésű embereknek lehetőségük volt vállalkozni, ill. tanulni, az ország vezérévé válni, most pedig egy volt főhercegi birtokkal gyarapodni. (mi más, ha nem akad császári)

Problémás azonban, ha ez nem vállalkozás hanem politikai korrupció eredményeként történik. Nem számít milyen vkinek a származása, ill. hajlása, a lopás bűn és tilos, még hogy le van papírozva tenderekkel, pályázatokkal, stb. (mint pl. lásd a 2000s tokai szőlő sztorit).

Ilyen az új rendszer. Hajra zemberek !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pop23, 2012.05.12 19:17

@Bhole: Milyen szép is, mikor az agyhalott narancsbirkák védeni kezdik a neokomcsi fideszkúrmány vívmányait:)

A Népszabis cikk kitűnő, kár, hogy lassan 10 éves. Újabb nem volt? Esetleg körbe kéne nézni a "libajnai"ról hazudozó narancsos sajtóban, mint pl Magyar Nemzet, Rémhír tv. Ott vannak újabbak is, szinte naponta kell helyreigazításokat közölniük.

http://mno.hu/migr_1834/helyreigazitas-422201?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201201

http://www.hir24.hu/belfold/2010/10/01/bajnai-sajtopert-nyert-a-hirtv-ellen/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201201

Ja, és ki nem felejtsem: Emútnyócév, Gyurcsányahibás!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2012.05.12 19:15

Csak egy most debütáló könyvből szeretnék idézni, ahol egy alvilági gengszter nyilatkozik :
Politikusoknak is dolgozott az alvilág problémamegoldója.
NO COMMENT !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2012.05.12 18:11

Itt minden politikus,minden párt,minden párt közeli cég,kijáró ember,stb lopott.Van aki lebukik,van olyan akit lebuktatnak,a többség megússza.
Nagyon kevés ember gazdagodott meg a saját tudása,munkája alapján.
De hát Antall József megmondta,létre kell hozni országunkban is a felső és közép osztályt.Bármi áron.Akkor most mit csodálkoztok???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.05.12 17:58

@Bhole: Ja, jól belefért még egy kis antiszemita magyarság is. Hajrá, Magyarország!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html