Szánthó Balázs, a Media Markt áruházlánc koncepciómenedzsere lapunknak elmondta, hogy a termékek erősen időjárásfüggők: akkor nő meg a forgalom, amikor több napon keresztül 30 fok feletti a hőmérséklet. Emiatt ebben a szegmensben rendkívül nehéz megbecsülni a forgalom alakulását. Ráadásul a keresletet az időjárás-előrejelzések is befolyásolják. Az idei prognózisok alapján 2011-ben "erősebb" klímaszezonra lehet számítani, mint tavaly, így a Media Markt a készleteit is ennek megfelelően alakítja. A tapasztalatok szerint az elmúlt években a klímaberendezéseknél − csakúgy, mint a nagy háztartási gépeknél − fontos szempont lett az alacsony energiafogyasztás. Szánthó szerint érdemes a kánikulaszezon előtt beszereltetni a split klímákat, mert a főszezonban leterheltek a klímaszerelők, így több hétig is eltarthat, mire helyére kerül a megvásárolt készülék.

Az Auchanban már kihelyezték a klímákat − mondta lapunknak Gillemot Katalin, a cég kommunikációs vezetője. Az igazi húzó termékek a modern ventilátorok, tavaly ezekből fogyott leginkább. Utánuk az olcsóbb árkategóriát képviselő magyar márkájú klímaberendezések következtek. Az Auchan arra számít, hogy a valódi klímaszezon a jövő hónap közepén indul, ennek megfelelően a jelenlegi árukészletet arra az időszakra kiegészítik.

A magyar légkondicionáló-piac a modern kereskedelmi csatornák miatt a korábbi években kettészakadt. A nagy alapterületű áruházak kínálatában nagyobb részt a korábbi technikák szerepelnek, míg a márkakereskedők és márkaszervizek a legújabb modellekkel dolgoznak. Az előbbieknél jelentős árcsökkenés mutatkozott a a piacon, ami idén megáll, sőt visszafordul. Az idei szezonban a Praktiker számításai szerint jelentős áremelkedés várható. A korábbi évek 39 990 forintos ára (2,6 kilowattos teljestménynél) nem ismétlődik meg. Ennek oka, hogy sok importőr már nem foglalkozik klímával, és több gyár is bezárt Kínában.

Most a split klímákat 50 ezer forinttól lehet megvásárolni, a nagy teljesítményű gépek ára 70 ezer forintnál kezdődik, 120 ezerért pedig már komoly műszaki beltartalommal bíró eszközökhöz lehet jutni. Külalakjuk, technikájuk megközelíti a legmodernebb, 250-300 ezer forintos készülékekét, ami ugyancsak trendfordulót mutat. A Praktiker tapasztalatai alapján is a termék forgalma nagymértékben függ az időjárástól. A magyar vásárlót továbbra is az ár érdekli, ez után jön az energiaosztályzat, majd a műszaki tartalom.

A mobil klímák tartják a két-három évvel ezelőtti áraikat, egy használható készülék 80-85 ezer forintba kerül, ennél nem is kell szerelési háttér, csináld magad keretében bárhova beállítható, ahol a készülék levegőztetőjét ki lehet vezetni a szabadba.