Áprilisban többlettel, májusban szolíd - 58 milliárd forintos hiánnyal - gazdálkodott az államháztartás, így az ötödik hónapban a mintegy félezer költségvetési intézmény csökkenteni tudta kifizetetlen és lejárt tartozásainak állományát. Az adósságállomány május végén 37,4 milliárd forint volt a Magyar Államkincstár napokban közölt adatai szerint, vagyis az előző hónaphoz képest 4,2 milliárddal csökkent.

Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás 800 millió forint, a tartozás túlnyomó része a piaci beszállítókkal szemben keletkezett. A kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány tárgyhóban 36,6 milliárd forint, ami 4,2 milliárddal kisebb az előző havi mértéknél. Ez az állomány a már lejárt számlákat jelenti - a költségvetési intézmények tartozása ennél jóval nagyobb - a legutóbbi (2010 decemberi) adatok szerint 143,8 milliárd forint volt a függő ki nem fizetett számlák állománya.

A tartozások 4,3 milliárddal csökkentek a 60 napon túli tartományban, jelenleg 11,9 milliárd. A minősített adós intézetek száma kissé nőtt, jelenleg 25. Továbbra is az összes adósság 33 százaléka jelentkezik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetnél, ezen belül nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél (mértéke: 9,27 milliárd forint arányuk az összadóssághoz képest 24,8 százalék).

A Pécsi Tudományegyetem tartozása 5,9 milliárd, ám jelentős az adósság mértéke a Honvédelmi Minisztériumnál, illetve a Honvéd Kórháznál is (Állami Egészségügyi Központ), 6,39 milliárd forinttal. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, elsősorban a Szerkezetátalakítási alapból biztosított többlet forrás terhére csökkentette az össz- és a minősített tartozását is. Jelenleg az 1,94 milliárdos adósságából csak 150 millió forint a minősített, lejárt adósság.

A szokásos rendőrségi tartozások mellett az elmúlt hónapokban szaporodik az oktatási-kulturális szervezetek száma a nemfizetők táborában: a budapesti Corvinus Egyetem 685 millió forintos minősített adósságról számolt be májusban. Szintén első ízben közöltek adatokat a Pesti Magyar Színházról - a teátrum adóssága 88 millió forint, ami az éves költségvetésnek a tíz százaléka. Hasonló a helyzet az Iparművészeti Múzeumnál, a 88 millió forintos minősített számlaállomány az éves kiadások tizedét teszik ki.