Már a Századvég sem hisz a kormány GDP-prognózisában

A Századvég Gazdaságkutató legújabb prognózisa szerint a magyar GDP 0,8 százalékkal zsugorodik 2012-ben, majd jövőre csupán 1 százalékos bővülés következezhet. Idén az áht ESA-hiánya GDP-arányosan a tervezett 2,5 százalék helyett 2,7 százalék lehet, ezért a cél eltéréséhez takarékos költségvetési politika kell.
Domokos László, 2012. június 19. kedd, 15:15
Fotó: Napi.hu

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legújabb prognózisa szerint a magyar GDP 0,8 százalékkal zsugorodik 2012-ben, majd jövőre lassú, 1 százalékos bővülés következhet - igaz, ez jócskán elmarad a kormmány hivatalos, a költségvetés alapjául vett 1,6 százalékos prognózisától. A kutatók szerint a kivitel az egyetlen tényező, amely a gazdaság növekedésének irányába hat. A háztartások fogyasztási kiadását visszafogja a gyenge árfolyam, a hitelezés akadozása, valamint a nettó reálbérek csökkenése. Így a fogyasztás az idei 0,6 százalékos csökkenés után jövőre csak stagnál.

Csak az állam teremt új munkahelyeket

A gyenge konjunkturális kilátások miatt a foglalkoztatás lényegében csak a közmunkaprogramok következtében nőhet 2012-ben, és mivel a kormányzati intézkedések hatására az aktivitás hasonló ütemben nő, ezért a munkanélküliségi ráta 11 százalékon marad - vélik a kutatók. Az inflációs folyamatokat a gyenge kereslet és a kormányzati indirektadó-intézkedések határozzák meg a következő másfél évben. A pénzromlás csökkenő pályára állhat a második negyedévtől, jelentősebb lassulásra pedig a jövő év elején számítanak. A gyorsabb dezinflációt az olajárak süllyedése támogatja, míg a mezőgazdasági termelőiár-index ismételt emelkedése felfelé mutató kockázatot jelent. Jelentős bizonytalanság övezi emellett az új adónemek (pénzügyi tranzakciós adó, távközlési adó) inflációs hatását - állapítják meg a Századvég kutatói.

Újabb szigorítás kell az idén

Bár az államháztartás az ESA-elszámolás szerint GDP-arányosan 4,2 százalékos többlettel zárta a 2011-es évet, a költségvetés fenntarthatósága szempontjából fontosabb, egyedi tételekkel korrigált mutató 5,5 százalékos hiányt jelez. A 2012-re tervezett, jelentős mértékű kiigazítás a prognoszták szerint megfelelő ütemben halad. Bár mind a bevételi (szja, járulékok), mind a kiadási oldalon (gyógyszerár-támogatások) komoly kockázatokat látnak, az év közben meghozott intézkedések, valamint a jelentős tartalék ellensúlyozza a kockázatok nagy részét. Az előrejelzés szerint 2012-ben az áht ESA-hiánya GDP-arányosan a tervezett 2,5 százalék helyett 2,7 százalék lesz. Az eltérés a hibahatáron belül van, azaz takarékos költségvetési politikával elérhető a tervezett hiánycél.

Túl optimista lett a konvergenciaprogram makropályája

A nemrég benyújtott konvergenciaprogramban szereplő makrogazdasági pálya meghatározásának időpontjában reális feltételezésekre épült, ám az azóta nyilvánosságra került adatok tükrében összességében túlzottan optimistának minősíthető - vélik a kutatók, akik különösen bizonytalannak ítéli a hosszú távú foglalkoztatási tervek végrehajtását. A költségvetési pálya a fokozatos egyenlegjavulást tekintve nem változott a tavalyi programhoz képest, az eszközök azonban teljesen átalakultak. A 2011-es konvergenciaprogramban jelentősen csökkenő bevételi és kiadási főösszeg szerepelt 2015-ig. Az új programban azonban a korábbi deficitcélokat stagnáló kiadások mellett igyekszik biztosítani a kormány, azaz lemondott az állami szerepvállalás csökkentéséről. A konkrét intézkedéseknél a kiadási oldalon látnak némi kockázatot a 2013-as költségvetéssel kapcsolatban, azonban ez nem tekinthető jelentősnek.

 

Prognózis (éves változás, százalék)
20122013
GDP volumene-0,81,0
Háztartások fogyasztásia-0,60,0
Bruttó állóeszköz-felhalmozás-6,2-1,4
Kivitel3,66,5
Behozatal1,85,9
Külker egyenleg (milliárd euró)7,68,8
Fogyasztói árak5,23,4
Jegybanki alapkamat az év végén6,756,50
Munkanélküliségi ráta (éves átlag, %)11,011,0
Bruttó átlagkereset3,04,2
Folyó fizetési mérleg egyenlege (GDP %-ában)1,72,0
Áht ESA95-egyenlege (GDP %-ában)-2,7-2,2

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2012.06.19 19:40

Az égegyadta világon senki sem hisz benne ,se az Orbán se a Matolcsy se a Fidesz se a századvég se az elemzők se senki.... dehát attól még a politikai ukáz ki van adva azaz, hogy mennyi lesz a növekedés engem ez olyan de ja Vue érzéssel tölt el és visszareppenünk a múltba a Rákosi és a Kádár korszak határára, max annyi változás van, hogy nem 5 éves hanem 5 hetes tervek vannak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2012.06.19 19:19

Elég hülyének kell lenni ahhoz, hogy bárki bevegye ezt a felállást!:)
Még hogy nem hisz a századvéges fideszes csipet-csapat a Matolcsy Gyogyi által előadott költségvetésnek?!:)
Együtt, közösen írták.
Ez egy ócska színjáték, már most megindult az arcmentés. Bár mi mondtuk a hülyeséget, de már az elején szóltunk hogy hülyeség.
Óh!:)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html