Már "csak" a magyarok harmada pesszimista

Idén januárban újra a 2014-es év elején mért szintet érte el a magyarok optimizmusa. Míg a 2015. januári mélyponton a megkérdezettek több mint fele volt pesszimista az ország gazdasági kilátásait illetően, idén újra csupán a magyarok harmada látja borúsan a helyzetet. Az elmúlt két év alatt az optimizmus és a semlegesség érzése egyre inkább csak a Fidesz–KDNP szimpatizánsaira jellemző, minden más szavazói csoport zömmel pesszimista – derül ki a Tárki 2014 és 2016 közötti adatfelvételéből.
Napi.hu, 2016. március 3. csütörtök, 15:48
Fotó: Napi.hu

A jelenlegi gazdasági helyzettel és az egy év múlva várható állapottal kapcsolatos válaszokat együtt vizsgálva az optimisták csoportjába soroltuk azokat a válaszadókat, akik a jelenlegi állapotot jónak tekintik, s javulást, de legalábbis a helyzet változatlanságát remélik, továbbá azokat, aki ma se jónak, se rossznak nem látják a helyzetet, de javulást várnak (2016-ban 30 százalék). Akik jelenleg "közepesnek", jövőre változatlannak ítélik az ország helyzetét a "semleges" kategóriába kerültek (34 százalék). Az ennél negatívabb véleményeket tekintjük pesszimistának (36 százalék) - írta Szeitl Blanka, a Tárki elemzője.

Míg 2014. január és 2015. január között drasztikusan csökkent azok aránya, akik optimistán látják a gazdasági helyzetet, s megnőtt a pesszimisták aránya, addig 2016 januárjára a csökkenés emelkedésbe fordult át, és újra "csak" minden harmadik válaszadó látja borúsan az ország gazdasági kilátásait.

Forrás: Tárki

A kormánypárti diplomások nagyon optimisták

Két társadalmi csoportnál az elmúlt két évben bekövetkezett változások a fenti ábrán látott trendtől eltérően zajlottak le: míg a diplomások és a szakképzettek esetében az optimizmus emelkedése meredekebb volt, addig az érettségizettek körében kevésbé, a legfeljebb általános iskolai végzettséget szerzettek körében pedig szinte egyáltalán nem volt érzékelhető az optimizmus emelkedése.

A pártszimpátiát vizsgálva, az látható, hogy a Fidesz-KDNP szimpatizánsai magasan a legoptimistábbak, és körükben 2015 első felében jelentősen megnőtt ez az arány. A többi csoport esetében is tapasztalható az optimizmus növekedése, de sokkal kevésbé tekinthetőek optimistának a kormánypárt szimpatizánsaihoz képest.

Mindez összhangban áll azzal, hogy a lakosság szubjektív értékelése alapján "nyertesekre" és "vesztesekre" osztható az ország, amely két csoport politikai viselkedés alapján is markánsan eltér. Most ezt a kettéosztottságot dinamikájában is láthatjuk: a Fidesz-KDNP - zömmel "nyertes" - szavazótábora egyre pozitívabban látja az ország gazdasági helyzetét, ami a pártszimpátia többi csoportja esetében csak alig érzékelhető - írja közleményében a kutatóintézet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

papagaga, 2016.03.03 17:57

Tárki 2014 és 2016 közötti adatfelvételéből???? Hol keszultek az adatfelvetelek......Felcsuton??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html