Már épülhetne az ócsai lakópark - mi a csúszás oka?

Egy hete épülhetne a bedőlt devizahitelesek kimentésére készülő ócsai szociális lakópark, ha az utolsó − harmadik − közbeszerzési eljárásra beadott ajánlatok közül a kiíró BM Országos Katasztrófavédelem nyertest hirdet. Erre annak ellenére nem került sor, hogy lapunk információi szerint a beadott ajánlati árak alapján minden esély megvolt.
Szepesi Anita, 2012. augusztus 14. kedd, 07:11
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Korábbi lapszámunkban (Napi Gazdaság, 2012. augusztus 10.) még azt írtuk, hogy a túl magas kivitelezői árak miatt csúszik a beruházás. Legkorábban csak novemberre készülhetnek el az eredetileg tavaszra tervezett, később nyár végi átadásra módosult bérlakóházak, ám jelen állás szerint 2013 előtt szinte biztos, hogy nem lesz költözés. A csúszás okára egyelőre nincs magyarázat, mindenesetre úgy tűnik, hogy mégsem a túl drágán megajánlott kivitelezési költségek szabnak gátat az építkezés elindításának.

A szociális lakásáépítésre és a kapcsolódó közműhálózat, valamint út, kerékpárút és közvilágítás kivitelezésére a mérnökár alapján nettó másfél milliárd forint áll a kiíró rendelkezésére. Az első körös eljárásban ajánlkozók júniusban alaposan a határ fölé lőttek kalkulációikkal, az összességében legelőnyösebb ajánlat is nettó 2,046 milliárd forintról szólt. Ekkor még az építési költségen túl a vállalási határidőre és a garanciális időszakra megadott paraméterek is alakították a döntést, a későbbiekben ezeket az elvárásokat  − az építkezést például 150 napban − fixálta az ajánlatkérő, egyedül a kivitelezésre megajánlott költségre kihegyezve az elbírálást.

Nincs magyarázat

Az újabb körben is három pályázat között kellett volna megtalálni a nyertest. A műszaki egyeztetések után a Swietelsky Magyarország Kft. a Pannon Nívó Zrt.-vel közösen, a devecseri újjáépítést lebonyolító Veszprémber Zrt. pedig önállóan, de nagyjából hasonló összegből, a keretet mintegy 300 millióval túllépő, 1,8 milliárdból építette volna fel a lakóparkot, a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. pedig mintegy 40 millió forinttal a keretösszeg alatt, 1,49 milliárdért vitte volna el a megbízást. Szerződéskötésre az ajánlattételi felhívás szerint augusztus 3-át tűzték ki, a nyertesnek pedig az aláírás másnapján kellett volna hozzákezdeni a kivitelezéshez, az időpontot azonban a közbeszerzést lebonyolító szervezet lemondta.

Az eredménytelenség magyarázatát, valamint az újabb eljárást firtató kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ a projekt kommunikációjáért felelős belügyi tárcától.

Hát nem éppen XXI. századi lesz?
Információink szerint egyébként a másfél milliárdos keretből − ebből 400 millió az infrastruktúra kialakítása − meglehetősen szerény, nem éppen XXI. századi műszaki tartalommal, de kihozható az építés, mindazonáltal akkor is kérdéses, hogy a feltételezések szerint zömmel egykori panellakókból kikerülő szociális bérlők mit kezdenek majd egy fatüzelésű kályhával, s a lesajnált panel kínálta élhető életterek helyett a sokkal kevésbé komfortos kialakítású belső terekkel. Energetikai hatékonyságról, fenntarthatóságról pedig szakértők szerint négyzetméterenként 300 ezer forintos kivitelezési ár alatt amúgy sem beszélhetünk.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2012.08.15 10:09

Nem lesz ebből semmi.Parasztvakítás az egész.A Fidesz azt ígérte,mindenki gondját,baját megoldja.Minden jobb,olcsóbb lesz.Csak szavazz rá!!!És jobb lett minden????
Ha potenciális Fidesz szavazó vagy,akkor talán leesik valami,ha nem,akkor így jártál!Nézd meg kinek jó az egykulcsos személyi jövedelemadó.Ha nem neked,akkor rád nem számít a PÁRT.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba760384, 2012.08.14 22:47

jön vissza a szocializmus, állami lakótelepépítés. miközben tele a városok leállt lakópark projektekkel és eladó lakásokkal.
az állam minden pénzt magához szív, de már látszik: ez rossz irány, a túlszaporodott állam-vírus elpusztítja a gazdatestet. most meg kellene próbálni a másik irányt: radikális költség és létszámcsökkentés, adókönnyítés, a növekedés felszívná a munkanélkülieket
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

thony, 2012.08.14 20:25

@VoIe: "ez az egesz park egy baromsag"...csatlakoznék, eccerüen f.szság! Azért kicsit szomorú vagyok, hogy augusztus 20-ra nem készül el...gondolom innen inditották volna a rakétákat...a CHF-hitelesek személyesen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

thony, 2012.08.14 20:22

"Már épülhetne az ócsai lakópark - mi a csúszás oka?"

...a csúszás oka? Nagyon egyszerü...speciális jurtákat épitenek majd...talán Makovecz tervek alapján...van egy régi dakota mondás: "jó munkához idő kell"!
Biztos jól fog kinézni a "CHF-lakópark"!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2012.08.14 16:56

@Arabic:
Tudod azt nem értem, hogy erre a projektre megvan a pontos keret, amennyit az állam szánna rá. Ehhez a pénzhez keresnek vállalkozót. De amikor az e-útdíj kerül kérdésbe, akkor az állam a maga által megállapított 800 milliója helyett szerződést köt egy egyetlenként indulóval majdnem 1,4 milliárdért..

Felmerül a gyanú, hogy a devizahitelesek a kormánynak mégsem érnek annyit mint egy e-útdíj "szakértésére" megbízást kapó cég, ill. ott látszik majd a lóvé szele, de a devizahitelesek dögöljenek meg....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html