Már Londonból sürgetik az MNB-t

Londoni pénzügyi elemzői vélemény szerint a forint 208-at jó eséllyel a jelenleginél erősebben zárja, mivel várható, hogy az MNB változtat jelenlegi enyhítési alapállásán.
Domokos László, 2018. június 28. csütörtök, 19:45
Fotó: Shutterstock

A Commerzbank előrejelzésében 2018 végére 325 forint/eurós árfolyam szerepe - közölte Tatha Ghose, londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piacokkal foglalkozó főközgazdásza.

A szakértő szerint jóllehet az elmúlt időszak forintárfolyam-pályája ezt a szintet túllépte, nem módosította az év végére szóló várakozását, és ez azt jelenti, hogy a forint visszaerősödését várja a jelenlegi szintekről - írta az MTI.

A piac próbára teheti az MNB-t, ha az nem jelzi "azonnal" készségét a monetáris szigorításra. Véleménye szerint ugyanis az MNB már a közeljövőben semlegesre módosítja monetáris alapállását a jelenlegi enyhítésre hajlóról, mindenekelőtt a mennyiségi enyhítésnek megfelelő programok és a swap-aukciók felfüggesztésével.

Jelentősen nőtt annak a kockázata, hogy a magyar infláció a következő negyedévekben átlépi az MNB 3 százalékos célszintjét. A maginfláció ugyan még mindig enyhe, és a legutóbbi számok nem utalnak gyorsulási tendenciára, de ez valószínűleg változik, amint átszűrödik a gyenge forint hatása - véli a Commerzbank elemzője.

Hosszú távon Magyarországon rendszerint magasabb az infláció, mint Lengyelországban és Csehországban, és ha egyszer megindul, akkor nagyon makacsnak bizonyulhat.

Az MNB a térség egyetlen jegybankja, amely még mindig enyhíti monetáris politikáját nem konvencionális eszközökkel, miközben a cseh jegybank már kamatot emelt, a lengyel pedig semleges monetáris alapálláson van.

Az MNB újfajta kommunikációját vagy követik kamatemelések, vagy nem - függően attól, hogy a globális hullám meddig megy el, de ha az MNB megteszi ezt az első lépést, és feltételezve, hogy a feltörekvő piacokat övező befektetői hangulat nem romlik komoly mértékben, jó esélyt látunk arra, hogy a forint visszakonvergál a 325-os szintre az év végéig - fogalmazott a közgazdász.

A Capital Economics is úgy látja, hogy a magyar év/év infláció már júniusban átlépi a 3 százalékot. Az MNB várhatóan már idén elkezdi visszafogni nem konvencionális enyhítési lépéseit, jövőre pedig hozzákezd az alapkamat emeléséhez. A Capital Economics szerint az alapkamat 2019 végére 2,5 százalékra emelkedik a jelenlegi 0,90 százalékról.

A kép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.28 20:20

Sose értettem, hogy mik ezek a "swap-aukciók", de mindig sejtettem, hogy baj lesz belőle...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.06.28 20:14

@lordofearth:
Csak egy fura figura, aki állítólag gázszerelő volt valamikor ( mi az igazság ebben, nem tudom ) halálra keresi magát Orbán Viktor cimborájaként, tehetségét kihangsúlyozva és a ténylegesen jól képzett emberek hada mélyszegénységben él. Azt gondolom, amit az EU is gondol Orbánról. Igaz a feltételezés, korrupt moslék figurák uralják a magyar valóságot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.06.28 20:10

Tehát tartósan 325-330 mözött. 1 EUR ezek alapján ennyi Ft lesz várhatóan, lassan-lassan elmozdulva a tartósan 330.-Ft körüli szintre. Ez azt jelenti, hogy hiába emelkednek a bérek ( ha emelkednek egyáltalán ) egyre nagyobb lesz a drágulás. Magyarul ezen az árfolyamon az emberek havi 500.-EUR körül fognak keresni átlagban és nettóban ( vagy kevesebbet ). Hát mit mondjak.....kurva szar a helyzet Magyarországon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html