Már megint szembe megyünk az EU-val?

Amennyiben Magyarországon megszűnne az állami pártfinanszírozás, akkor az egész Európai Unióban példátlan rendszer jönne létre hazánkban. Az unió minden más országában létezik ugyanis állami párt- vagy kampányfinanszírozás – áll a Policy Solutions politikai elemző intézet legfrissebb elemzésében
NAPI, 2012. május 24. csütörtök, 10:04
Fotó: Napi.hu

Orbán Viktor miniszterelnök 2012. május 17-én azt javasolta a Fidesz számára, hogy a következő két évre függesszék fel a pártok állami támogatását. A kormányfő szerint az intézkedést a költségvetés rossz helyzete indokolja. Más európai országok törvényi szabályozást áttekintve megállapítható, hogy amennyiben Magyarországon megszűnne a pártok állami finanszírozása, akkor az egész Európai Unióban példátlan rendszer jönne létre hazánkban - állítja a Policy Solutions elemzése.

Az Európai Unió 27 tagállamában ugyanis - bár igen különböző formákban -, de minden ország nyújt valamilyen állami támogatást a pártok működésére párt- vagy kampányfinanszírozás formájában. Mindössze két ország van, ahol "egyedi" megoldásokat alkalmaznak: Olaszországban kizárólag a kampányra kapnak állami finanszírozást a pártok, Máltán pedig az európai uniós ügyekhez köthető tevékenységükre kapnak támogatást az egyes politikai erők.

A Policy Solutions elemzése ugyanakkor megjegyzi, hogy nem csak az Európai Unió országai, hanem még a balkáni államok és Oroszország is biztosítanak közvetlen állami juttatásokat a politikai pártoknak. Kivételt csupán néhány kelet-európai állam, így Fehéroroszország, Moldova, Ukrajna, valamint a pártfinanszírozást a pártok parlamenti képviselőcsoportjain keresztül megoldó Andorra és Svájc képez.

Általános szabály az Európai Unióban, hogy az állami támogatást feltételekhez kötik, alanyi jogon sehol sem jár közpénz a pártoknak. A leggyakrabban alkalmazott feltételek korábbi választásokon való induláshoz, illetve a legutóbbi választásokon való szereplés eredményének függvényében teszik elérhetővé az állami juttatásokat.

A kritériumrendszert általában úgy állapítják meg, hogy ne csak a parlamentbe bejutott pártok számára legyen elérhető, hanem a kisebb, 1-2 százalékos támogatással rendelkező politikai szervezetek is hozzájuthassanak, ezzel is erősítve a demokratikus pártverseny nyitottságát.

Kivételt képez Belgium és Finnország, ahol csak a parlamenti képviselettel rendelkező pártok kaphatnak ilyen juttatást. Hollandiában szempont a meghatározott méretű párttagság is, valamint az Egyesült Királyság is eltér a legelterjedtebb gyakorlattól, mivel ott kizárólag az ellenzéki pártoknak jár működési támogatás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sirlujo, 2012.05.24 11:53

@Tacitus: egyetertek, ez kimondatlanul egypartrendszert jelent. mar ezelott is pityeregett a mi messiasunk amikor elvesztette a valasztasokat, most vasvillaval se lehet majd elkergetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2012.05.24 11:30

Nekem az angol megoldás tetszik, mert mint láthatjuk a kormánypárt annyit lop amenyit nem szégyenl. Hát ezek sem szégyenlősek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html