Már szabadulnának a forinttól a befektetők?

Erősödtek a forint short-pozíciók a JP Morgan elemzése szerint.
NAPI Online, 2008. május 26. hétfő, 10:18
Fotó:

A forint árfolyamkiugrásával együtt is nőttek a rövid forintpozíciók a felzárkózó piacokon aktív globális befektetési alapok portfolióiban - idézte az MTI a JPMorgan májusi felmérésének eredményét.

A cég, amely a vizsgálatba bevont befektetési alapok adataiból havi indexeket közöl a felzárkózó piacokon tartott portfolió-befektetői pozíciók változásáról, májusban 168 - a felzárkózó térség adósság- és devizapiacain összesen 399 milliárd dollárnyi befektetői tőkét kezelő - alap adatait összegezte.

A társaság havi felméréseiben arról kérdezi az alapokat, hogy milyen mértékben tartják portfoliójukban felül- vagy alulsúlyozott pozícióban a vizsgált felzárkózó térség befektetési konstrukcióit. A válaszokat a ház - az alapkezelők tényleges feltörekvő piaci befektetéseivel súlyozva - plusz 10-től (jelentősen felülsúlyozott) mínusz 10-ig (jelentősen alulsúlyozott) terjedő skálán dolgozza fel.

A májusi jelentésnek a felzárkózó Európával foglalkozó fejezete szerint az alapok portfólióiban tartott forintbefektetésekben a hosszú és a rövid pozíciók egyenlege a decemberben és novemberben mért, még enyhe felülsúlyozottságot - vagyis a hosszú pozíciók túlsúlyát - jelző plusz 0,7, a januári semleges helyzet, a februári, már határozott alulsúlyozottságra utaló mínusz 1,2, a jelentős javulást mutató márciusi mínusz 0,7 és a mínusz 1,2-re visszacsúszó áprilisi index után májusban további süllyedéssel mínusz 1,3 volt.

Az elemzés szerint a JPMorgan ezzel együtt is úgy tartja, hogy az idei második-harmadik negyedévre adott 260 forintos árfolyam-előrejelzése egyre inkább borúlátónak tűnik, annak ellenére is, hogy változatlanul vannak politikai kockázatok, és a világgazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozások továbbra is ingatagok.

A ház előrejelzése szerint a magyar gazdaság külső finanszírozási igénye az idén a GDP-érték 3,5 százaléka körüli szintre süllyed, aminek a kétharmadát fedezni fogja a nettó működőtőke-beáramlás a tavalyi 25 százalékos FDI-fedezettség után.

Mindemellett a régi erős sávszél alatt meglévő valószínű opciós limitek "mágnesként vonzhatják" a spekulánsokat, ami még lejjebb nyomhatja az eurót a forinttal szemben - áll a JPMorgan elemzésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK