Az Orbán Viktor miniszterelnök által ismertetett akcióterv 28. pontjának megfelelően a kormány június 30-án tartott ülésén határozatában fogadta el a gázipari szabályozás egyes rendeleteinek módosítását - közölte a fejlesztési tárca. E döntés értelmében az egyetemes szolgáltatásban vételező fogyasztók – többségében lakossági és kisfogyasztók, távhőtermelők – számára 2010. július 1-től nem emelkednek a végfelhasználói fogyasztói árak.

Az ármoratórium bejelentésével egy időben megkezdődött az árszabályozási rendszer felülvizsgálata is. Ennek során Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezetésével tárgyalások kezdődtek a szolgáltatók képviselőivel, melynek során tételesen felülvizsgálják az árat meghatározó képleteket és szabályozásokat - közölte a szaktárca. A tárgyalások és a felülvizsgálat legfontosabb célja, hogy a lakosság és a szolgáltatók számára is egy kiszámíthatóbb és átláthatóbb ármeghatározási rendszer szülessen, ami a lehető legkisebb költség elvét érvényre juttatva, de a szolgáltatók indokolt működési és tőkeköltségeit figyelembe véve szolgálja minden piaci szereplő érdekeit.

A felülvizsgálattal megbízott minisztérium célja, hogy már az őszi fűtési szezonra lezáruljon a vizsgálat, véget érjenek az egyeztetések és megszülessen az új árszabályozási rendszer.


Annak érdekében, hogy az ármoratórium alatt a szolgáltatóknak veszteségük lehetőség szerint ne keletkezzen, a tárca egy olyan konstrukciót dolgozott ki, amely a harmadik negyedévben kedvező árú, nyugati forrásból beszerezhető pótlólagos gázforrások gázellátásba történő bevonását teszi lehetővé. Ezzel a harmadik negyedév során anélkül kerülhető el a gázipari egyetemes szolgáltatók veszteséges működése, hogy az egyetemes fogyasztói kategória végfelhasználói árai növekednének, vagy állami források mozgósítására lenne szükség.

A konstrukció végrehajtásához a Kormány döntött a földgázszolgáltatásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 19/2009. (I. 30.) Korm. rendeletet módosításáról, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak ki kellett adnia az egyetemes szolgáltatók részére vételre felajánlott földgázforrás költségalapú áráról szóló miniszteri rendeletet.

Módosult a földgáz rendszerhasználati díjak megállapításáról szóló 31/2009. (VI. 25.) KHEM rendelet is, mivel a rendszerhasználati díjakat 2010. július 1-jétől az európai uniós követelmények miatt hőmennyiségben szükséges megállapítani, míg a jelenlegi rendeletben térfogat értékek vannak meghatározva. Ezen módosítás az ármoratóriumot nem érinti.