Maradhat a magyar géntilalom (bővített)

Elvetették az Európai Unió tagországai hétfőn az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, hogy Magyarország és Ausztria szüntesse meg bizonyos génmódosított termékek termesztésének és vetőmag-importjának tilalmát.
NAPI Online, 2009. március 2. hétfő, 14:35
Fotó:

Helyszíni kiszivárogtatás szerint a környezetvédelmi miniszterek brüsszeli találkozóján mindössze négy ország (Nagy-Britannia, Hollandia, Svédország és Finnország) támogatta a bizottság javaslatát. Magyarország esetében az EU-miniszterek két év alatt másodszor utasították el a tilalmat magában foglaló védzáradék megszüntetésének kezdeményezését - írja az MTI-eco.

Jelentős magyar sikerként értékelte a tilalom fenntartását Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hétfőn az MTI-nek. Az államtitkár emlékeztetett arra: Magyarországnak igen sok "munkája" volt abban, hogy az uniós tagállamok nagyobbik hányadát meggyőzze arról, szükséges nálunk a GMO-mentesség további fenntartása. Ez az agrárdiplomáciai tevékenység végül is meghozta a gyümölcsét - húzta alá Gőgös Zoltán.

Jelezte: Magyarországon így továbbra is tilos a MON810-es GM-kukorica termesztése. A minisztériumi vezető ugyanakkor utalt arra, hogy amennyiben más döntés született volna, úgy volt arra is forgatókönyve az országnak, mivel Magyarországon létezik egy úgynevezett együttermesztési törvény, amely szigorú előírásokat tartalmaz a génmódosított növények belföldi termesztésére. Ennek alkalmazására azonban pillanatnyilag nincs szükség.

Gőgös Zoltán egyben emlékeztetett arra is, hogy a génmódosított növényekkel kapcsolatban még nincs végiggondolva minden lehetőség, annak ellenére, hogy a világban már sok helyen termesztik azokat.

Magyarország esetében az EU-miniszterek két év alatt másodszor utasították el a tilalmat magában foglaló védzáradék megszüntetésének kezdeményezését.

HOZZÁSZÓLÁSOK