Önálló életet kezd élni Kocsis Máté (Fidesz) javaslata, aki a gyerekekre, újságírókra és politikusokra kötelező drogtesztet írna elő. A javaslatot a Fidesz-frakció támogatja, igaz, komoly fenntartásokkal - ezt hétfő délután jelentette be Rogán Antal frakcióvezető.

A PM-es Szabó Tímea által jegyzet törvényjavaslat már a hogyanról is beszél: eszerint minden képviselő köteles lenne az ülésterembe lépés előtt alkoholszondát fújni. Amely képviselő ezt megtagadja, vagy véralkoholszintje meghaladja a 0,2 ezreléket annak belépést meg kell tagadni.

A javaslat szerint drogteszt is lenne: minden héten, a képviselők egyhuszada - akiket véletlenszerűen választanának ki - köteles lenne az országgyűlés elnökének (Kövér László) hivatali helyiségében, felsőfokú egészségügyi képzettséggel rendelkező szakszemélyzet előtt kellene vizeletmintát adni.

Aki ezt megtagadná, vagy vizeletminta-adás előtt távozna, azt arra a hétre ki kellene zárni a képviselői munkából. A vizsgálati eredmények nyilvánosak lennének - fogalmaz az ellenzéki javaslat.