Második legolcsóbb a földgáz Budapesten az európai uniós fővárosok közül

Szeptemberben a lakossági földgáz ára csak Bukarestben volt olcsóbb, mint a magyar fővárosban.
Napi.hu, 2015. október 16. péntek, 09:47
Fotó: Reuters

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2013 júliusa óta végez nemzetközi energiaár-összehasonlító vizsgálatot európai uniós fővárosokban. Kezdetben Budapest mellett 22 város adatait hasonlította össze egy független finn cég a MEKH megbízásából. Ez most további 6 ország fővárosával bővült, így a vizsgálat már az összes európai uniós fővárosra kiterjed.

Kelet-európai és mediterrán országok fővárosaira, Nicosiára, Rigára, Vilniusra, Vallettára, Szófiára és Tallinra is kiterjesztette energiaár-összehasonlító vizsgálatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Így összesen már 29 fővárost vizsgál az elemzés. A fogyasztói árakat euróban és vásárlóerő-paritáson is összehasonlítják. Budapest a rezsicsökkentéseknek köszönhetően több helyet is javított a rangsorban.

2015. szeptemberben a lakossági földgáz ára csak Bukarestben volt olcsóbb, mint a magyar fővárosban. Budapesten 3,33 eurócent volt egy kWh földgáz, Párizsban, Amszterdamban, Dublinban, Londonban, Madridban vagy Ljubljanában ennek több mint kétszerese, míg Stockholmban a hatszorosa 20,66 eurócent. A villamos energia is a 4. legolcsóbb Budapesten a vizsgált fővárosok közt. A magyar fővárosban 12,06 eurócent, a legolcsóbb Belgrádban 6,23, a legdrágább Koppenhágában 30,34 eurócent egy kWh áram.

A vásárlóerő-paritáson vizsgálva az árakat (kiküszöbölendő az országok eltérő árszínvonalát) földgáz esetében szintén a legolcsóbbak közé, míg villamos energia tekintetében a középmezőnyhöz tartozunk. A  modellezett magyar háztartás a jövedelmének 4,7 százalékát költötte gázra és villamos energiára idén szeptemberben, ami a 10. hely a vizsgált országok között. Tavaly szeptemberben ez 5,5 százalék volt, ami a 6., 2013. szeptemberben 6,6 százalék, amely a 2. legmagasabb volt az akkor vizsgált országok között.

HOZZÁSZÓLÁSOK