A 15 millió forint bírság ma már nagy összeg a KDB gyakorlatában, de ebben az ügyben a 2006-os szabályokat kellett alkalmazni. Ekkor írta ki a kétfordulós tendert a PPP-szerződésre a BMGE.

A kiírás szerint az első feladat az ezer fős, 14 ezer négyzetméteres kollégium felújítása volt, amelynek üzemeltetését is vállalnia kellett a nyertesnek 20 évre. Az első fordulóban négyen jelentkeztek ajánlattételre, mind tovább is jutottak. A második forduló nyertese a Hérosz Zrt. és a MINOS 2002 Kft. lett, ők ketten hozták létre a feladatra a H-Host-Build Kft. nevű projektcéget. Már a közös ajánlatban 10 százalék feletti alvállalkozóként szerepeltették a Medicatus Egészségügyi Szolgáltató Kft.-t, amely az ajánlat üzemeltetési részét dolgozta ki, és a későbbiekben az üzemeltetést végezte volna.

Amikor 2008 tavaszán a felújítás befejeződött, a nyertes konzorcium pályázatot írt ki az üzemeltetésre. Ezt a Medicatus Kft. kifogásolta, mivel véleménye szerint ő, mint 10 százalék feletti alvállalkozó, részese az eredeti közbeszerzésnek, neki kell üzemeltetnie a kollégiumot. Ezt nem megfelelő ajánlatnak minősítette a nyertes konzorcium, és a nyertes HÉROSZ FM Kft.-vel kötött szerződést. Ezt átvezették az eredeti közbeszerzési szerződésen is, így ez a cég lépett a Medicatus Kft. helyére. Ezt elfogadta az ajánlatkérő egyetem is.

A Medicatus jogorvoslatot kezdeményezett a KDB-nél, amely a konzorcium két tagját és a projektcégüket - egyetemlegesen - 15 millió forintra bírságolta. Az egyetemlegesség azt jelenti, hogy az állam bármelyikükön behajthatja a bírságot.

A megbírságoltak a Fővárosi Bírósághoz fordultak, amely korainak tartotta a KDB döntését, mivel a jogorvoslat indulásakor még nem módosították a felek a PPP-szerződést, és megszüntette a bírságot. A KDB és a Medicatus együtt fellebbezett a Fővárosi Ítélőtáblához, amely új eljárásra kötelezte az első fokú bíróságot. A megismételt eljárásban a Fővárosi Bíróság új eljárásra kötelezte a KDB-t, ebben a bírságról kellett újra döntenie.

Ez ellen a bírságoltak kértek felülvizsgálatot a Legfelsőbb Bíróságtól, amely elutasította a kérelmüket. Így került vissza az ügy három év után a KDB-hez, amely múlt pénteken újra 15 millió forintra bírságolta a három jogsértőt.