A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendelet szerint a közlekedési hatóság a meghatározott engedély és okmány meglétét ellenőrzi a belföldi és nemzetközi közúti közlekedési szolgáltatóknál, míg az útdíj ellenőrök az útdíjköteles útszakaszok használatáért fizetendő, a megtett úttal arányos díj megfizetését kontrollálják.

A 2007-ben hozott - és most kiegészített - jogszabály a megkülönböztető jelzést így határozza meg: az villogó kék vagy kék-vörös fényjelzést adó berendezés, amely szirénával, vagy a váltakozó hangmagasságú hangjelzést adó berendezéssel egészül ki.

Egyre többen használhatják

Eddig és ezután sem kell engedélyt kérni ilyen készülék felszereléséhez - többek között - az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek sürgősségi betegellátást végző gépjárműveire, a katasztrófavédelem járműveire, beleértve a tűzoltókat is, továbbá a rendőrség járműveire, ha azok közrendvédelmi, közlekedésrendészeti, valamint határrendészeti szolgálatot látnak el, vagy pedig védett személyt szállítanak. Ez utóbbi esetre az Országgyűlési Őrség járművei is engedély nélkül kaphatnak megkülönböztető jelzést.