A mától elérhető pályázatokra - amiből az egyik a közép-magyarországi régióban indul - összesen 36,5 milliárd forint áll rendelkezésre az idén, és elsősorban a munkahelymegtartó beruházásokat támogatják.

Jövő pénteken újabb három pályázat indulása várható. A mikro-, kis- és középvállalkozások (mkkv) komplex vállalati technológiafejlesztését támogató felhívásra 13 milliárd - ezen belül a közép-magyarországi régióban 3,5 milliárd - forint áll rendelkezésre, a komplex technológiafejlesztési pályázatokra pedig 9 milliárd forint. A hátrányos helyzetű térségekben megvalósítani tervezett komplex beruházásokat támogató, mkkv-szektornak szóló felhívásra 4, a közép- és nagyvállalatoknak szóló pályázatokra pedig 7 milliárd forintot szán az NFÜ.

Újdonság lesz a komplex technológiafejlesztési pályázatok mellett, hogy a magas foglalkoztatási igényű beruházások komplex támogatására is lehet majd pályázni. Ez lényegében a korábbi, egyedi kormánydöntéssel támogatott, de kisebb projektek hazai forrásból való dotálását váltaná ki. Lényegében a legkevesebb 1,5 milliárd forint értékű beruházások támogathatóak majd, 200-1500 millió forint közötti összeggel - mondja Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára a GOP közreműködő szervezeténél, a Mag Zrt.-nél tartott sajtótájékoztatón.