Matolcsy a szociális piacgazdaságban látja a jövőt

Foglalkoztatottság növelése, kisvállalkozások támogatása és az adórendszer átalakítása - jórészt ezek a már unalomig ismert tézisek fogalmazódtak meg a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) gazdaságpolitikai fórumán. A várhatóan hatalomra kerülő Fidesz-kormány átalakítási programját azonban továbbra is homály fedi.
Szakonyi Péter, 2010. március 8. hétfő, 14:01
Fotó:

A Művészetek Palotájában tartott találkozón, amelyen felszólalt Orbán Viktor is a múlt hibáit igen részletesen - ám a jövendő kormány átalakítási terveit még nem - ismerhették meg a kisvállalkozók.

Kudarcos volt eddig a vállalkozók és a kormány viszonya, mert a hatalmon levők nem fogadták meg a VOSZ vezetőinek javaslatait - összegezte az elmúlt nyolc év gazdasági "eredményeit" Demján Sándor.

A VOSZ ügyvezető elnöke a lakossági adóterheket négy, a vállalatit pedig hat év alatt csökkentené a régiós átlag alá. Emellett 10 év alatt egymillió munkahely teremtését és a közbeszerzések átalakítását várja az új kormánytól.

Az euró bevezetését viszont csak akkor pártolná, ha a magyar GDP elérné az uniós átlag 80 százalékát. A morális megújulást és a vállalkozók szövetkezését szorgalmazó Demjánhoz csatlakozott Matolcsy György, aki 4-20 évre kidolgozott gazdaságpolitikát és szociális piacgazdaságot vezetne be.

Az Orbán-kormány korábbi gazdasági minisztere a foglalkoztatás minden áron történő növelésében látja a gazdasági bajokból kivezető utat és évi 40-50 ezer új lakás építését tartaná kívánatosnak. Hogy mindezt miként valósítja majd meg az új kormány arról egyelőre nem kaptak tájékoztatást a résztvevők.

Fiskális terror helyett a reálgazdaságra helyezné a hangsúlyt Chikán Attila, aki elmondta: az iskolai rendszer teljes megújítása nélkül reménytelen felzárkózásunk. Corvinus Egyetem tanára szerint az új kormánynak a szabályozók mellett az intézményi kereteket is át kell szabnia, mert csak így lehet a változás hatékony. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ország nem élhet túl még egy csalódást, még egy kudarcos gazdaságpolitikát.

Bartha Ferenc, az MNB egykori elnöke a váláság nemzetközi környezetét elemezve a hazai forráshiányt is fontos elemként említette. Úgy véli, hogy most is van olyan 1500-2000 hazai vállalkozás, amely kellő segítséggel versenyképes a külpiacokon is.

HOZZÁSZÓLÁSOK