Matolcsy: nem tudok kudarcról

Január 10. körül kezdődhetnek a hivatalos tárgyalások az IMF-fel és az EU-val, pénteken nem szakadtak meg az egyeztetések, mert el sem kezdődtek még - nyilatkozta a Hír TV Kontraszt című műsorában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.
portfolio.hu, 2011. december 19. hétfő, 09:22
Fotó: Napi.hu

Nem tudok kudarcról, lemondani nem szándékozom, a miniszterelnök úr bizalmát élvezem - jelezte Matolcsy György arra a kérdésre, hogy gondolkodott-e valaha azon, hogy lemond. Elmondása szerint soha nem volt olyan periódus, amikor a miniszterelnöknek kellett rábeszélnie, hogy maradjon, és soha nem is lesz ilyen időszak.

Arra a kérdésre, hogy félbeszakadtak-e pénteken a tárgyalások az IMF-fel, Matolcsy azt mondta: el sem kezdődtek a tárgyalások, tehát nem volt minek félbeszakadnia. Január 10. körül kezdődnek a hivatalos tárgyalások. És akkor Fellegi Tamás magyar delegációvezető összeül az IMF és az Európai Unió képviselőivel - tette hozzá. Matolcsy értékelés tehát egybeesik a kormány múlt pénteki kommunikációjával, Fellegi Tamás delegációvezető is úgy értékelte az IMF múlt pénteki távozását, hogy nem lehet szó a tárgyalások megszakadásáról, mivel azok informálisak voltak.

Gazdaságpolitikai szempontból semmi jelentősége nincs a forint árfolyamának. Annak van jelentősége, hogy egy óriási sikert értünk el a Bankszövetséggel és a tárgyalópartnereinkkel, hiszen nagyjából egymillió embert segítünk abban, hogy kikerüljön a devizahitel csapdájából - magyarázta a tárcavezető a múlt heti megállapodással kapcsolatban.

A kormány tagjai soha nem kommentálnak árfolyammozgást. Nem ez a feladatunk, az árfolyampolitika a nemzeti bank feladata - jelentette ki a miniszter, aki hozzátette: nincs sok jelentősége, hogy most magasabb forintárfolyammal számolja át a kormány a jövő évi költségvetést. Az árfolyamnak van plusz és mínusz hatása is a költségvetésre - mondta Matolcsy György, pedig a kormány épp a múlt héten ismerte el, hogy a magasabb euróárfolyam 100 milliárd forintos többletkiadást eredményez összességében.

Nem tervez jövőre év közbeni adó- és járulékemelést a kormány. Állami takarékossági intézkedések azonban nem zárhatók ki.

Lezárják a pénzvilág uralmának korszakát

Patai elnök úrnak, mint oly sokszor, most is igaza van; nagyon kemény és küzdelmes tárgyalássorozat volt ugyanis - ismerte el Matolcsy György a kormány és bankok közötti egyeztetéssel kapcsolatban.

Patai elnök úrnak, mint oly sokszor, most is igaza van. Nagyon kemény és küzdelmes tárgyalássorozat volt ugyanis - ismerte el Matolcsy György a kormány és bankok közötti egyeztetéssel kapcsolatban. Ennek alapvetően az az oka, hogy egy korszakot zár le a világ, és azon belül Magyarország. A pénz, a hitel, a pénzvilág és a tőzsde uralmának a korszaka. Ezt most lezárjuk. Vannak, akik ezt nem szívesen teszik, köztük elég sok a bankár, plusz tőzsdeguru, plusz bróker. Viszont a politikának, ezen belül Magyarországnak az a feladata, hogy most már a növekedést, a termelést, a munkahelyeket és a megtakarításokat ösztönözze - fogalmazott a miniszter.

Kemények voltunk és azok is leszünk. Ezt ígérjük partnereinknek. Egyúttal viszont korrektek és következetesek - tette hozzá. Nem hiszem, hogy nekünk önkritikát kellene gyakorolnunk, azoknak viszont igen, akik elengedték a devizahitelezést. Egy döbbenetes hibasorozat történt Magyarországon. Az akkori kormányok, pénzügyminiszterek, jegybankelnökök és az akkori bankrendszerben működő vezető bankárok mind rábeszélték az embereket, hogy vállaljanak egy olyan kockázatot, amelyet nem szabadott volna vállalniuk - fejtette ki.

Gyakorlatilag minden devizahiteles számára, akiknek az ingatlanjukon jelzálog van, megnyitottuk az utat, még pedig úgy, hogy az összes devizahiteles esetében 30-35 százalékkal kisebb a teher - fejtette ki a megállapodás eredményeivel kapcsolatban a tárcavezető.

Hitelszűke jön

Nagyon nehéz korszak érkezik, nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unióban. Hitelszűke jön - vetítette előre Matolcsy. Az anyabankok vonják ki a pénzt mindenhonnan, Magyarországról 3000 milliárd forintnyi hitelt vonhatnak ki Magyarországról. Mi éppen ezért ösztönözni kívánjuk a bankokat arra, hogy minél kevesebb pénzt vonjanak ki Magyarországról, ha lehet hozzanak vissza pénzt alaptőke emelés formájában. És ha lehet nyújtsanak hitelt olyan célokra, amiből növekedés lesz. Elsősorban kis- és középvállalatoknak, az otthonteremtőknek és azoknak a vállalkozóknak, akik Európai Uniós forrásokra pályáznak. Hiszen a saját erőhöz is forinthitel szükséges - mondta.

Az állam többet kap majd a bővülő hitelforrásokból, mint amennyit ad a bankadóból. De a helyzet rendkívül súlyos a hitelrendszerben - húzta alá a tárcavezető.

A kormány növekedési tervei

A kormány elfogadott egy magyar növekedési tervet, ami azt célozza, hogy a plusz tartományban tartsuk Magyarország gazdasági növekedését. Ehhez forrás kell. A bankok a múlt heti megállapodás ötödik fejezetében azt vállalták, hogy január végéig kidolgoznak egy finanszírozási tervet. Februárban megköthetünk egy növekedési paktumot a bankokkal - mondta Matolcsy. Együtt kell működnünk a kereskedelmi bankokkal, de ez nem lesz elegendő. Az állami tulajdonú pénzintézeteknél alaptőkét kell emelni. Már emeltünk és még emelünk és meg kell fontolni, hogy a kormány kérésére a Magyar Nemzeti Bank milyen monetáris eszközöket alkalmazhat - fogalmazott a tárcavezető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

radon, 2011.12.19 11:25

Ha csak két részletet ragadok ki:

"Gazdaságpolitikai szempontból semmi jelentősége nincs a forint árfolyamának."

"Nem hiszem, hogy nekünk önkritikát kellene gyakorolnunk"

Ezek alapján azt hiszem, kurva nagy szarban vagyunk, hogy ezek az emberek irányítják az ország gazdaságát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html