Matolcsy szerint ma újjáépítjük az államot Magyarországon, ugyanis "2002 után az igazi romlás az állam szétesésében érhető tetten. Nem egyszerűen az állam újabb eladósodása, a költségvetési deficit elfutása, a foglalkoztatás zuhanása, a gazdasági stagnálás, a beruházások és a fogyasztás csökkenése, az IMF/EU-hitel, a brüsszeli deficiteljárás, a csökkenő születésszám és a növekvő bűnözés jelzi a romlást: valójában szétesett a magyar állam."

Matolcsy szerint "a jogállamot a kormány működése sodorta veszélybe és 2006-ban már nyíltan túllépett a jogállamon az akkori vezetés. A magántulajdon is veszélybe került, mert a devizahitel-csapda miatt több százezer család és vállalkozás tulajdonjoga ingott meg."

"2010 után megkezdtük az állam újjáépítését, de már látszik, hogy két politikai ciklus hibáit egy kormányzati ciklusban nem lehet kijavítani. A legfontosabb a jogállam helyreállítása: erre elég lehet egy ciklus. Az állam gazdasági tevékenységét segítő működésének helyreállítása is megkezdődött (...) Csökkenő pályára állítottuk az államadósságot, tartósan 3 százalék alatti deficitre állítottuk be a költségvetést, süllyedő pályán az országadósság, biztonságosan finanszírozzuk az adósság lejáratait, tartósan bővül a foglalkoztatás, és növekedési fordulatot várunk ebben az évben."