A héten kezdődik a Kígyó éve a kínai naptár szerint, ennek apropóján Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban a The Economist nyomán a babonák globalizációjáról értekezik. Az amerikai üzleti napilap gyors gazdasági előrejelzést ad a világra a Kígyó évére, amelyben a magyar gazdaságra 0,6 százalékos növekedési előrejelzést adnak - ezzel a régió középmezőnyébe leszünk - jegyzi meg a Matolcsy.

Matolcsy szerint "hazánk számára szerencsés lehet a 2013-as év, mert meghozhatja a gazdasági növekedés fordulatát, ami anyagi emelkedést jelent. Ez beruházási és fogyasztási fordulatból állhat össze: a három német autógyár és a beszállítók termelési felfutása, 1500 milliárd forintos uniós pénz befektetése a gazdaságba, a rezsiköltségek csökkentése révén bővülő, szabadon elkölthető családi jövedelem elhalasztott fogyasztási költése, valamint az élénkülő hitelezés hozhatnak fordulatot. Szerencse is kell hozzá, hogy ne legyen újból aszály és jól teljesítsen a német gazdaság" - teszi hozzá miniszter.

Matolcsy szerint a 2012-es magyar recesszió négy okra vezethető vissza: az aszály elvitte a GDP egy százalékát, közel 500 milliárd forintos uniós támogatás elveszett, csökkent a fogyasztás és több ezer milliárdnyi forrást vontak ki a bankok a magyar gazdaságból. Így 1,5 százalékkal csökkent a GDP, ám ha a fenti négy tényező nem lett volna, akkor már tavaly meglett volna a növekedési fordulat - jegyzi meg. Viszont a munkahelyvédelmi akcióterv, a szabad vállalkozási zónák, az egykulcsos adó, a csökkenő rezsi, az emelkedő reálnyugdíjak és -reálbérek együtt megalapozzák az idei növekedési fordulatot - teszi hozzá.

Matolcsy szerint a magyar mentalitás az angolszász kultúrához hasonlóan az egyéni gyarapodáson méri le az ország és az egyén sikerességét, ezért is lehet egymillió családot "devizahitel-csapdába csalni." De tanultunk a leckéből; a családoknak és a vállalkozásoknak, csak alacsony kamatozású forinthitelt kell felvenni, azonban nem fogyasztásra és soha meg nem térülő beruházásra, hanem energiamegtakarításra, uniós pályázatok önrészére, új lakásra. Ám hogy az olcsó forinthitelek folyósításban bármi szerepe lenne esetleg a jegybanknak, arról nem ír Matolcsy, akit egyre valószínűbb leendő MNB-elnöknek tekintenek.