A pénzügyi konszolidációs döntéseknek köszönhetően Magyarország 2010-ben képes lesz tartani a GDP arányos 3,8 százalékos hiánycélt - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.  A miniszter hozzátette: a kormány a növekedés beindításához szükséges kérdésekről is döntött.

A kormány év végéig biztosítja a gázárkompenzációt - közölte Nagy Anna kormányszóvivő hozzátéve, hogy erre 11 milliárd forintos keretet biztosít a kabinet. Az eredeti tervek szerint júliustól szűnt volna meg a korábban már jelentős szűkítésen átesett kompenzáció.

Péntek délig nyújtja be a kormány a parlamentnek azokat a javasatokat, amelyek az Orbán Viktor miniszterelnök által korábban ismertetett 29 ponthoz tartozó rövid távú intézkedéseket tartalmazzák. Ezek 58 törvényt és egy kormányrendeletet módosítanak majd.

Közöttük lesz a sávos társasági adózás bevezetése. Ezek szerint júliustól 250 millió forint adóalapig tíz százalék társasági adót kell fizetni feltételek teljesítése nélkül.

A megszüntetendő tíz kisadó közül hét szűnik meg júlisutól, három pedig jövő januártól.
 
Szintén pénteken derül ki a pontos szabályozása annak, hogy hogyan kell kezelni az adórendszeren kívüli kereseteket. A szabályozás szerint a foglalkoztatóknak ezer forint regisztrációs díjat kell csak fizetniük a munkaválallók (kertész, bébiszitter, stb.) után - az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan milyen tevékenységek estében lehet majd élni ezzel a módszerrel.

A havi ezer forint megfieztése mellett az egyszerűsített foglalkozatás szabályai alapján adatot kell szolgáltatni. E-mailen vagy telefonon kell az alkalmazott adóazonosító jelét és a tevékenységét közölni.

A kormány augusztus 31-ig dolgozza ki a bajba jutott hitelesek megsegítésére létrejött Nemzeti Eszközkezelő Társaság szabályozását is.

Ötven literig otthon mindenki készíthet gyümölcspárlatot, ez után jövedéki adót nem kell fizetni.

A Széchenyi kártyát kiterjesztik: 50 millió forintra emelik a beruházásokra fordított hitelkeretét, amelyhez a kormány 2 százalékos kamattámogatást ad.