A nemzetgazdasági miniszter e heti írásában John Brockman This Will Make You Smarter (Ez tehet okosabbá) című könyve alapján - amelyben a szerző azt vizsgálja "Mi az a tudományos koncepció, ami mindenkit jobb döntésekhez segít?" - azon elmélkedik, hogyan lehet mindenki nyertes. Matolcsy szerint az emberi társadalomban is lehetséges ez, mégpedig úgy, hogy "mindenki változtat a gondolkodásán, és a jólét helyett a jóllét felé veszi az irányt". Ehhez a tárcavezető szerint a gondolkodásunkban öt fordulatra van szükség: pozitív érzelmekre, kötelezettségek vállalására, pozitív kapcsolatokra, értelmes életcélokra és sikeres teljesítményre.

Miért ne játszhatnánk mi, magyarok is pozitív végösszegű játékokat? - teszi fel a kérdést Matolcsy e heti írásában, hiszen szerinte "mindenkinek jó lenne, ha mi magyarok felhagynánk a zéró összegű játékokkal, és elkezdenénk minél többen, minél többször pozitív összegű játékokat játszani". A miniszter ennek alátámasztására rengeteg példát felhoz, ezek között megemlíti: "mindenki nyerne azzal, ha mindenki dolgozna, aki dolgozni akar", mindenkinek jó lenne, ha sikeresek lennének a vállalkozóink, ha "olcsó forinthiteleket kapnának azok, akik álmaikat befektetésre kívánják váltani", vagy ha tartós gazdasági növekedéssel visszaszereznénk a pénzpiac bizalmát.

Szerinte azon senki sem veszítene, "ha az állam visszaszerezné a hibásan eladott belföldi monopóliumokat", mindenkinek jó lenne, ha "versenyképes költségszint lenne az energiától a telefonig". De Matolcsy szerint nyernénk azzal is, ha kormány és a jegybank, valamint a kereskedelmi bankok együttműködnének, vagy azzal, ha "belföldről finanszíroznánk az egyre kisebb államadósságot".

A miniszter szerint a pozitív összegű játékok játszása könnyebb, mint gondolnánk. A kétharmados kormányzás már nyer-nyer játék - szögezi le Matolcsy -, mert lehetővé teszi a patthelyzetek feloldását. Az is jó mindenkinek a tárcavezető szerint, hogy "a kormány a kivételes felhatalmazását az ország megújítására használja fel", és azzal pedig "közösen nyertünk, hogy rendbe tettük az állam pénzügyeit".