A Debreceni Egyetem (DE) Állam- és Jogtudományi Karán végzett hallgatók átlagosan 5-6 hét alatt találtak munkát, a nettó átlagbér 132 ezer forint. A hallgatók 21,3 százaléka már a végzéskor is főállásban dolgozott, részmunkaidős állása a megkérdezéskor 23,9 százalékuknak volt. A válaszadáskor száz megkérdezettből mindössze ketten voltak munkanélküliek.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának volt hallgatóinak 46,4 százaléka már egyetemistaként is dolgozott, a végzéskor 38,8 százalékuknak volt teljes munkaidős állása. A válaszadáskor százból négyen voltak munkanélküliek, részmunkaidőben minden tizedik volt hallgató dolgozott. Az ELTE ÁJK-n végzettek átlagosan 2,5-3 hónap alatt helyezkedtek el, átlagos nettó fizetésük 174 ezer forint.

A Miskolci Egyetem (ME) Állam- és Jogtudományi Karán tanulók már hallgatóként is dolgoztak: 65,6 százalékuk vállalt munkát a tanulás mellett. A végzéskor a hallgatók felének volt teljes munkaidős állása. A válaszadáskor minden tizedik megkérdezett munkanélküli volt, részmunkaidőben 16,8 százalékuk dolgozott. Az ME ÁJK-n végzett hallgatók átlagosan öt hónap alatt találtak munkát, átlagos nettó fizetésük 146 ezer forint. Egyre többen tanulnak tovább: 2011-ben az érettségizők 68,3 százaléka ment egyetemre, főiskolára.

Míg az 1970-es évek végén "csak" negyven százalékkal kerestek többet a BA- vagy BSc- diplomával rendelkezők az érettségizetteknél az USA-ban, mára ez az arány megduplázódott - írja a The New York Times. Ráadásul egyre több munkáltató vár el felsőfokú végzettséget: ennek egyik oka, hogy egyre kevesebb az állás, a cégek így bátran válogathatnak a jelentkezők közül. Másrészt sokszor a tehetség vagy a motiváció hiányának tudják be, ha valaki úgy dönt, a középiskola után a munkerőpiacra lép. Így a diploma már nem is a megszerzett tudás miatt fontos, inkább egyfajta garanciát nyújt a motiváltságról - derül ki a Burning Glass elemzéséből. Vagyis olyan állások betöltéséhez is szükség van ma diplomára, amelyeknél ez korábban nem volt elvárás. Egy tavaly tavaszi felmérés szerint az USA-ban a diplomások közül a közgazdászok és a villamosmérnökök keresnek a legtöbbet, átlagosan havi 7000 dollárt, de az üzleti, matematikai, informatikai végzettségűek és a politikusok sem szűkölködnek. Itthon az átlagos nettó kezdőfizetés, amelyre a BA- vagy BSc-diplomával rendelkezők számíthatnak, 130 ezer forint.