Idén január 1-jétől már nem kell két különböző eljárásban kérelmezni a munkavállalási és a tartózkodási engedélyt azon EU-n kívüli állampolgárok számára, akik kilencven napnál tovább kívánnak tartózkodni Magyarországon munkavállalás céljából. Az új szabályozás eredményeként a munkavállalási és tartózkodási engedély megszerzésére irányuló külön eljárások egyetlen eljárásban elintézhetővé váltak.

Így működik az összevont engedély

Az idén bevezetett egyablakos ügyintézés első lépésként összevont engedély iránti kérelmet kell benyújtani a Bevándorlási-és Állampolgársági Hivatalhoz, amely megkeresi a munkaügyi központot. Amennyiben a munkaügyi központ támogatja a külföldi személy magyarországi foglalkoztatását, a hivatal megvizsgálja, hogy teljesülnek-e a tartózkodás követelményei és dönt az összevont engedély iránti kérelemről.

Míg korábban a munkáltatónak kellett beszereznie a munkavállalási engedélyt, január 1-jétől az összevont engedély kiadása iránti kérelmet már magának a külföldi munkavállalónak kell előterjesztenie. Ha a szabályok szerint a külföldi munkavállaló foglalkoztatásához szükség van előzetes munkaerőigény bejelentésére a munkaügyi központ felé, akkor ezt az összevont eljárás keretein kívül, azt megelőzően a munkáltatónak kell lefolytatnia. A kettős rendszer tehát ekkor továbbra is megmarad.

Érdemes figyelni

A külföldi munkavállalóknak és az őket foglalkoztató magyar cégeknek fokozott gondossággal és alaposabb előkészítéssel célszerű eljárniuk azon külföldi állampolgárok esetében, akik vízum nélkül jogosultak kilencven napos tartózkodásra Magyarország területén - mondta Nagy Éva, az ügyvédi iroda szakértője. Korábban a munkáltató által beszerezett munkavállalási engedéllyel a külföldi munkavállaló az országba való belépést követő napon megkezdhette a munkát. Az új szabályok értelmében a külföldi munkavállaló beléphet ugyan Magyarország területére, azonban nem állhat munkába mindaddig, amíg az összevont engedélyt ki nem adják a részére.

Mivel az ügyintézési határidő kilencven nap, így nem megfelelő előkészítés esetén a foglalkoztatni kívánt külföldi munkavállaló akár három hónapos kényszerpihenőre is kényszerülhet. Ennek elkerülése érdekében célszerű a munkavállaló Magyarországra történő érkezését megelőzően kérni az összevont engedélyt. Ha a külföldi munkavállaló a magyar külképviseleti szerveknél (nagykövetség, konzulátus) terjeszti elő megfelelő időben előzetesen az összevont engedély iránti kérelmet, úgy a Magyarországra való belépést követően azonnal átveheti az összevont engedélyét és megkezdheti a Magyarországi munkavégzést.