Az agrárium egyre széleseb körű feladatainak és tevékenységeinek tükreként a jövőben új nevet kapna a Magyar Agrárkamara - derül ki a Vidékfejlesztési MInisztérium által ma társadalmi vitára bocsátott agrárkamarai törvény tervezetéből. Az új elnevezése Vidékfejlesztési-, Agrár- és Élelmiszeripari Kamara lenne. A megújuló köztestület érdekegyeztető fórumként működne a vidékfejlesztésben, az agrártermelésben, élelmiszerelőállításban, illetve kereskedelemben tevékenykedő vállalkozások, szereplők számára, miközben számos, államtól átvett feladatot is ellátna - természetesen a megfelelő költségvetési támogatás biztosítása után.  Az egyelőre bizonytalan, hogy pontosan hány tagja is lehet a megújuló szervezetnek, mivel a tervezet a kötelező tagság egyértelmű előírása helyett úgy fogalmaz, hogy a törvény erejénél fogva alanyi jogon tag, aki a jogszabályben felsorolt tevékenységeket végzi. Érdeklődésünkre Ángyán József, a VM parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, hogy szeretnék az egyes agrár, élelmiszerelőállító, illetve -kereskedő tevékenység végzésének feltételéül szabni a kamarai tagságot. A testület az egy tag, egy szavazat elve alapján működne - szögezte le Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A több százezresre becsült leendő tagság által igénybe vehető szolgáltatásokat azonban javarészt egy szűkebb kör, a legkevesebb évi bruttó 100 millió forintnál magasabb árbevételű ágazati szereplők finanszíroznák az állam, illetve az unió mellett, a MAK jelenlegi működését ugyanis jelentős részben EU-s támogatásból fedezik. A tárca elképzelése szerint az évi 100 milliós árbevétel alatti jövedelműeknek nem kellene tagdíjat fizetni, míg e fölött sávosan változna a tagdíj mértéke. A 100-300 millió forint közti árbevétel egy, míg a 300 millió és egymilliárd közti forgalom másfél ezreléke lenne a tagdíj. Egymilliárdos forgalom felett pedig két ezreléket kellene fizetni a kötelező tagságért. A VM becslése szerint 3-4 milliárd forint tagdíjbevétele lehet éves szinten a kamarának, amit az állami hozzájárulás mellett piaci alapú szolgáltatási díjbevételekkel egészíthet majd ki.

Reményeim szerint a most társadalmi vitára bocsátott tervezet véglegesített változata még a tavaszi ülésszakon a Parlament elé kerülhet, és még a nyáron hatályba léphet - jelentette ki Fazekas Sándor. A társadalmi egyeztetés május közepéig tart. Mindez azt jelentené, hogy a második félévben meg kellene tartani egy teljes tisztújítást az agrárkamarai rendszerben, kezdve a most létrehozandó települési mezőgazdasági bizottságoktól a megyei listás szavazással lebonyolítandó megyei kamarák tisztségviselőinek megválasztásán át az országos köztestület megújításáig.