Még több zöldség-gyümölcsöt fogunk termelni

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) elkészítette a magyar zöldség-gyümölcs ágazati stratégiát, amelynek célja, hogy a mostani éves 2,5 millió tonna helyett 1 millió tonnával többet termeljen az ágazat - közölte Nagy István, az FM parlamenti államtitkára hétfőn.
MTI, 2016. október 24. hétfő, 22:23
Fotó: Napi.hu

A fejlesztések eredményeként a zöldségtermesztés termésátlaga 35 százalékkal, míg a gyümölcstermesztésé 70 százalékkal emelhető. Így Magyarországon az egy hektáron elérhető termésmennyiséget az uniós átlag fölé lehetne emelni - mondta Nagy István egy budaörsi fórumon.

Ezzel 100 ezer új munkahely is létrejöhetne a zöldség-gyümölcs ágazatban, a növekmény 80 százaléka a termesztésben, míg 20 százaléka a feldolgozóiparban létesülhetne.

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a szaktárca elkötelezett abban, hogy a hagyományos kiváló minőségű, biztonságos és ellenőrzött élelmiszerek előállítását támogassa. Törekvése, hogy a kiskereskedelmi láncokban forgalmazott magyar termékek aránya a jelenleginél is magasabb legyen.

A fogyasztók egy része már egyre tudatosabban az egészséges életmódhoz szükséges természetes minőségi alapanyagok felé fordul, így a prémium termékek kulcsszerepet játszhatnak a magyar zöldség-gyümölcs ágazat sikerességében, a termelés és a fogyasztás mennyiségének növelésében - áll a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK