Még védtelenek vagyunk a járvánnyal szemben

Eredménytelen lett az a közbeszerzési eljárás, amellyel a kormány újabb készleteket vett volna vírusölő szerekből az új típusú influenzajárvány hatékony megelőzése érdekében.
NAPI, 2009. augusztus 5. szerda, 10:36
Fotó:

A Népszabadság értesülése szerint a védőoltás finanszírozásáról is folynak még a tárgyalások. Amíg nincs védőoltás az új influenza vírusa ellen, szükség esetén csak a vírusszaporodást gátló gyógyszerrel lehet hatékonyan védekezni a kór ellen - emlékeztet a lap.

A Népszabadság beszámol arról is: egyelőre nincs megoldás az influenza elleni oltások finanszírozásra sem, pedig az árban és a legyártandó mennyiségben már megegyezett a kormány az Omninvest képviselőivel.

A kormány a világjárványra való felkészülés részeként májusban adott felhatalmazást az egészségügyi miniszternek, hogy töltse fel az állami raktárkészleteket a szükséges gyógyszerekből, és e célra 233 millió forintot különítettek el. Az egyetlen szóba jöhető vírusölő készítmény gyártójával azonban egyelőre nem sikerült megállapodni.

A központi költségvetés nem tartalmazza a lakosságnak ígért négymillió térítésmentes vakcina 3,9 milliárd forintos ellenértékét. A kormány így csak utólag, a vakcina legyártása és leszállítása után fizetne, az Omninvest ugyanakkor ragaszkodik a számla mielőbbi, 30-60 napon belüli rendezéséhez.

A napilap úgy tudja: a kormány lehetségesnek tartja, hogy a Magyar Fejlesztési Bank valamilyen hitelkonstrukcióval biztosítsa a szükséges összeget.

HOZZÁSZÓLÁSOK