Még vizsgálják az élelmiszerek áfájának csökkentését

Az NGM az agrártárcával jelenleg is vizsgálja az élelmiszerek áfájának csökkentését. A népegészségügyi termékdíj pedig hasznos és egyszerű - véli Matolcsy György.
Domokos László, 2011. július 4. hétfő, 09:25
Fotó: Napi.hu

Az élelmiszerek áfájának mértékével kapcsolatban tájékoztatom, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériummal jelenleg is folytatott együttműködés egyik lényegi eleme az áfamérték csökkentés hatásainak feltárása; ezek a hatásvizsgálatok jelenleg is zajlanak - válaszolta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Ficsor Ádám MSZP-s képviselő kérdésére.

Ficsor a népegészségügyi termékdíjra (népszerű nevéne hamburger, nemburger vagy chipsadó) vonatkozó szabályozás részleteivel kapcsolatban kérdezett ( a jogszabályhoz beadott módosító indítványokról mai ülésén szavaz a parlament, majd a zárószavazás július 11-én következik, a tervek szerint a jogszabály szeptember elsejétől lép hatályba).

A június 29-i dátumú NGM válasz szerint indokolt egyrészt a magyar lakosság egészségi állapotának - közvetett módon történő, az egészséges táplálkozás ösztönzésében megtestesülő - javítása, másrészt az egészségügyi finanszírozás forrásainak bővítése, azaz az Egészségbiztosítási alap számára új bevétel képzése.

Az elmúlt évtizedekben ugyanis az egészségpolitika mozgástere nagyon szűkült a szükséges egészségügyi és népegészségügyi programok finanszírozási hátterének megteremtéséhez . A GDP-arányos egészségügyi kiadás 1,9 százalékponttal csökkent a közfinanszírozásban 1994 és 2008 között: 7,1 százalékról 5,2 százalékra . Ilyen mértékű forráscsökkenésre egyetlen európai OECD tagországban sem volt példa ebben az időszakban. Könnyen belátható, hogy a több százmilliárdos csökkenés nem tette lehetővé a népegészségügyi programok fenntartható finanszírozását, amelyek mindössze 2,6 százalékát tették ki a teljes egészségügyi kiadásoknak 2008-ban - írta a miniszter.

Ráadásul a magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen, és jelentősen elmarad attól, amit társadalmi-gazdasági fejlettség általános szintje lehetővé tenne. A hazai táplálkozás-egészségügyi vizsgálatok eredményei alapján elmondható, hogy mind a felnőtt lakosság, mind a gyermekek körében a táplálkozással összefügg ő betegségek kockázatát jelentő tényezők - így a fokozott energia- és zsírbevitel, jelentős sóbevitel - gyakoribb előfordulásával kell számolni. Az egyénre fordított egészségügyi kiadások és az egészségkárosító életmód között pozitív korreláció áll fenn. Az egészségesebb életmódra való ösztönzés eszközeként az utóbbi években fokozatosan terjed az a gyakorlat, hogy egyes élelmiszereket külön adóval sújtanak, majd az így keletkezett bevételeket címkézett, egészségügyi forrásként a megelőzésre fordítják - tette hozz az NGM vezetője.

E célok teljesülése érdekében támogatta a kormány a népegészségügyi termékadóról szóló törvénytervezetet. E szerint a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartoznának a magas cukor-, só-, vagy koffeintartalmú élelmiszerek, így a különböző, hozzáadott cukrot tartalmazó üdítők, energiaitalok, sós snackek, csokoládék, csomagolt édességek, leves- és mártásporok, jégkrémek.

A népegészségügyi termékadó - a legegyszerűbb adóztatási tényállás megvalósítása, illetve az új adó bevezetésével együtt járó negatív hatások minimalizálása érdekében - egyfázisú bruttó forgalmi adóként épül be az adórendszerbe. Az adó - a jövedéki adóhoz hasonlóan - az általános forgalmi adó alapjába tartozna, mint áralakító tényező - foglalta össze Matolcsy.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.07.04 10:18

@Zodiakus: Egy jó ideig még "vizsgálgatni" fogják, hisz az Szja felső kulcsa miatt kieső 8-900 milliárdot vissza kell szedni valahogy.. a hamburgeradó is ennek eklatáns példája, áfának már nem lehet nevezni a további adóemelést, narancslére meg mégsem lehet jövedéki adót kivetni vagyis új adót kelett kreálni...

vagy esetleg valaki úgy gondolta, hogy kizárólag nevelő büntető célzattal vetették ki, vagy nagyon naiv vagy agyilag beteg lehet aki ezt beveszi- mindenképpen pszichiáterhez kell akkor fordulni !, mert akkor bizony az egészséges élelmiszerek adótartalmát meg csökkenteni kelett volna a nagy népnevelés tükrében !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.07.04 09:47

Nem hiszem hogy csökkenne.Mármint az élelmiszerek áfája.Sajnos mi még azért vagyunk .....(no,majdnem azt írtam talpon,de maradjunk abban hogy térdelünk)Szóval térdelünk mert az adók maximálisak.Mert kevesen fizetik,nem is lehet csökkenteni.
A tapasztalat azt mutatja hogy 2-5%-ot a termelők,kereskedők lenyelik,ha 10%-os lenne akkor meg elhasalna a költségvetés.Sajnos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html