Megdöbbentek az elemzők a hazai adat láttán

A vártnál jóval kisebb tempóban bővült decemberben a hazai ipari termelés, novemberhez képest pedig látványosan visszaesett. Az elemzőket jobban meglepte a hír, mint a KSH szakértőjét, ráadásul a negyedik negyedéves GDP-adat is csalódást keltő lehet.
NAPI, 2011. február 8. kedd, 10:15
Fotó:

A KSH előzetes adatai alapján, 2010-ben az ipari termelés volumene 10,5 százalékkal magasabb volt, mint 2009-ben.

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 decemberében 8,5 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 6 százalékkal nőtt. A Napi Gazdaság Online által megkérdezett elemzők decemberre 18-24 százalék közötti tempót valószínűsítettek a novemberi 14,7 százalékot követően.


Forrás: KSH

Minden a növekedés irányába mutatott

"Nem értem mi történhetett, hiszen minden a növekedés irányába mutatott" - mondta a Napi Gazdaság Online kérdésére Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője. A KSH által reggel közölt adatok szerint az ipari termelés váratlanul 11,8 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.

Az adatok egyelőre megmagyarázhatatlannak tűnnek, mivel a robusztus német kereslet, az autóipar meredek felfutása, valamint újabb üzemek termelésbe lépése arra utalt, hogy az ipari termelés növekedése még gyorsulhat is - mondta a szakértő.

Hasonlóan tanácstalanul állt az adatok előtt Samu János, a Concorde elemzője is, aki szerint különösen azért érthetetlen a két éve nem látott zuhanás, mert a konjunktúra-mutatók sem Magyarországon, sem Németországban, illetve az eurózónában nem mutattak visszaesést, sem különösebb lassulást. Samu szerint a munkanapokkal való korrekció egy 3-4 százalékos visszaesést akár okozhatott is, de ilyen mértékűt biztosan nem.

Gerőcs Tamás, az Equilor elemzője szerint fontos kiemelni, hogy előzetes adatokról van szó, és egy havi negatív eredmény még nem rajzol ki trendet: ennek megállapításához legalább januárig várni kell.

A KSH is jobbra számított

A KSH szakértői is magasabb értéket vártak, de az elemzőkkel ellentétben nem számítottak arra, hogy az éves dinamika meghaladja a novemberi 14,7 százalékos értéket - tájékoztatta a Napi Gazdaság Online-t Mikó Ildikó, a hivatal munkatársa. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy negyedéves összevetésben szintén lassult a tempó.

Hozzátette: a havi alapon mért decemberi visszaesést - ami termelési értékben mintegy háromszáz milliárd forint mínusznak felel meg - az okozhatta, hogy novemberben nagyon meglódult a termelés, amit nem követett az értékesítések növekedése, ráadásul az év utolsó hónapjában a szabadságolások is csökkentették az ipari aktivitást. Mindemellett
nem emelhető ki egyetlen olyan ágazat, amire ráfogható volna a decemberi visszaesés - fogalmazott.

A kilátások továbbra sem rosszak, de...

Gerőcs úgy látja, a mostani rossz eredménynél nem lehet kizárni a szezonális hatásokat, elsősorban a decemberi havazások és a nagy hideg okozhattak fennakadásokat az ipari termelési folyamatok számos pontján.

Gyenge magyarázatot Suppan szerint esetleg az jelenthet, hogy a decemberi hóviharok miatt akadozhatott a termelés. Mindenesetre a történelmi csúcson levő német Ifo index, a stabilan 60 feletti német beszerzési menedzser index, valamint az egyre több országban jelentkező gyorsuló növekedés miatt a kilátások továbbra sem tűnnek rossznak - vélekedett Suppan.

Mivel az elmúlt időszakban több tucatnyi üzembővítésről és új beruházásról lehetett hallani, ezek termelésbe lépése a következő hónapok során újabb lendületet adhat az iparnak. A kifejezetten gyenge ipari adatok miatt azonban a negyedik negyedéves GDP elmaradhat a jelenlegi 3 százalékos éves növekedési várakozásunktól - jegyezte meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

broom1, 2011.02.08 13:52

ha szerinted ez az mti-ből átvett anyag bővebb (2 elemző vs 3 elemző+ksh szakértő), akkor a népszabi online pont neked való :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brian555, 2011.02.08 12:21

Bővebben a visszaesésről: http://nol.hu/gazdasag/nincs_magyarazat_az_ipar_fekete_decemberere_
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brian555, 2011.02.08 11:53

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brian555, 2011.02.08 11:52

Ezen felesleges megdöbbenői!December az ilyen hónap!Ha a Januári adatok lennének ilyenek,akkor el lehet gondolkodni,hogy mért!Véleményem szerint a gazdaság már javában a fellendülés útján van!Nem kell ez a pesszimizmus!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.02.08 10:48

Könyörgöm Decemberben már nem a Karácsonyi árut gyártják, ezenkivül 20.-tól mindenki kiveszi az éves szabadságát (ami maradt ) és a közelgő leltár miatt sem akarnak készletre termelni hanem inkább kipörgetik ezenkivül a November meg kicsit túl jó lett vagyis előrehozták a gyártást az év vége miatt Novemberre avagy ki akar pl... December 28-29.-én termelni a leltárra...mivel ilyenkor alig megy ki áru a raktárból...avagy az év utolsó hetében már kár bemenni erre rájöttek már a kínaiak is és ezért ott 1 hétig (épp most ) megy a szórakozás !! Ázsiában több napos ünnepek vannak viszont csak néhány nap szabadság van - vagyis intézményesített a lógás - így mindenki jobban jár !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html