Megdöbbentő körülmények Magyarországon - újabb jelentés hazánkról

A magyarországi menekültügyi helyzetről tett közzé jelentést kedden Londonban az Amnesty International (AI). Megdöbbentő körülményekről számoltak be a nemzetközi jogvédő szervezetnek érintettek. A kormány szerint minden alapot nélkülöznek az AI megállapításai.
MTI, Napi.hu, 2016. szeptember 27. kedd, 13:17
Fotó: MTI/EPA

A nemzetközi emberi jogi szervezet 30 oldalas jelentése szerint az AI szakértői augusztus elején Magyarországon, Szerbiában és Ausztriában vizsgálódtak, 143 embert hallgattak meg, köztük 129 menekültet és migránst - gyermekeket, nőket és férfiakat egyaránt -, valamint menedékjogi illetékeseket, rendőröket és nem kormányzati szervezetek aktivistáit.

Az ennek alapján összeállított jelentés szerint több ezer menekülttel - köztük kísérő nélküli gyermekekkel - szemben alkalmaznak durva erőszakot, törvénysértő visszatoloncolást és ugyancsak törvénysértő fogva tartást a magyar hatóságok, és az egész rendszer leplezetlenül úgy lett kialakítva, hogy elrettentse a menekülőket.

Az Amnesty International vizsgálata során megállapította, hogy menedékkérők százai kényszerülnek több havi veszteglésre lealacsonyító körülmények közepette. Akiknek sikerül bejutniuk Magyarországra, azok közül is sokat "visszalökdösnek" Szerbiába, vagy őrzött befogadó központokban tartják fogva őket törvénysértő módon.

John Dalhuisen, az AI európai kutatási programjának igazgatója a jelentésben úgy fogalmaz, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "a jogállamiságot a félelem uralmával váltotta fel".

A menekültek és a migránsok Magyarországra történő bejutását szándékosan akadályozó lépéseihez egy még ennél is nyugtalanítóbb jelenség járul: a bevett gyakorlattá vált támadások a menekültek és migránsok ellen, és azok ellen a nemzetközi biztosítékok ellen, amelyeket a védelmükre alakítottak ki - áll az Amnesty International keddi jelentésében.

"A rettenetes bánásmód és az útvesztőszerű menedékjogi eljárási gyakorlat olyan cinikus trükk, amelynek célja a menedékkérők elrettentése az egyre inkább militarizált (magyar) határoktól. A mérgező hatású népszavazási kampányt lázas hangvételű, szintén mérgező menekültellenes retorika kíséri" - fogalmaz az emberi jogi szervezet.

Megdöbbentő körülmények

Az AI szerint az általa meghallgatott emberek beszámolóiból az derül ki, hogy megdöbbentő körülmények várják azokat, akik megpróbálnak bejutni Magyarországra és átutazni az országon. A jelentés szerint az Amnesty International szakértőinek látogatása idején a magyar-szerb határövezetben hatszáznál többen tartózkodtak hevenyészett táborokban, sokan már hónapok óta.

Akiket a magyar hatóságok a határövezet magyar oldalán elfognak, törvényellenesen "visszalökik" Szerbiába, nem vizsgálva azt sem, hogy szükségük van-e védelemre. Az AI szakértői által meghallgatottak közük egyesek arról számoltak be, hogy e visszatoloncolások során a hatóságok indokolatlan mértékű erőszakot alkalmaznak, menedékkérőket vernek meg, rugdosnak vagy kutyákat uszítanak rájuk. Egy kísérő nélküli 17 éves fiú, akit a határtól 10 kilométerre fogtak el a rendőrök, azt mondta az AI vizsgálóinak, hogy csoportjának egyik tagját úgy megrúgták, hogy eltört a lábfeje.

A tranzitövezetekben a családjuk nélkül érkező férfiakat gyakran akár négy hétig is törvénysértő módon fogva tartják, és legtöbbjük menedékkérelmét azzal vetik vissza, hogy Szerbia, amelyen átutaztak, biztonságos harmadik országnak számít.

Azokat a menedékkérőket, akik sikeresen átjutnak a tranzitövezeteken, nyitott vagy zárt szálláskörzetekbe viszik, amelyek a legalapvetőbb felszereltséget is nélkülözik, alig nyújtanak egészségügyi ellátást vagy a gyerekek számára oktatási, aktivitási lehetőségeket.

Az Amnesty International bizonyítékokat talált arra is, hogy egyes kísérő nélküli gyerekeket felnőtt férfiakkal egy fedél alatt szállásolnak el. A tolmácsok hiánya és a hosszas, bonyolult menedékjogi eljárások gyakran áthatolhatatlan akadályt képeznek a menedékkérelmek elbírálása előtt - áll az AI jelentésében.

Súlyos fenyegetés a jogállamiságra

A szervezet szerint aktivistáit többszöri kérésük ellenére sem engedték be a kiskunhalasi őrzött befogadó központba. Az AI azonban meginterjúvolt több egykori fogva tartottat, akik tettlegességről számoltak be, és arról, hogy a rendőrök és a biztonsági őrök erőszakkal fenyegették őket.

Egy palesztin menedékkérő, akit Kiskunhalason megvertek, azt mondta: a rendőrök és a biztonságiak tudják, hogy rengeteg a kamera, ezért a menekülteket olyan helyekre tuszkolják, ahol mindebből semmi nem látszik.

Az AI programigazgatója, John Dalhuisen szerint az idegengyűlölők és a populisták kezére játszik az a tény, hogy az európai vezetők nem lépnek fel erőteljesen az EU-jogszabályok magyarországi megsértésével szemben, és ez súlyos strukturális fenyegetést jelent a jogállamiságra, az emberi jogok tiszteletben tartására nézve.

BM: alaptalanok a megállapítások

Minden alapot nélkülözőnek nevezte az Amnesty International civil szervezet migrációval kapcsolatos, a magyarországi bánásmódról szóló állításait a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy keddi sajtótájékoztatón, Budapesten. Kontrát Károly egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva az MTI szerint azt mondta a jelentésre reagálva, hogy ezek a megállapítások valótlanok és minden alapot nélkülöznek.

Elmondása szerint korábban is elmondták már, hogy a magyar határvadászok törvényesen, határozottan, a magyar állam és a magyar állampolgárok védelmében járnak el. Korábban a Human Rights Wach kifogásolta a menekültekkel szembeni bánásmódot, akkor vizsgálat is indult az ügyekben, de az ügyészség azt állapította meg, hogy a bejelentések valótlanok voltak - jegyezte meg a parlamenti államtitkár. A magyar rendőrök, határvadászok törvényesen járnak el, semmiféle jogsértést nem követnek el - szögezte le.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.09.28 09:01

@lauda:
Neked nincsenek jogaid, minek is egy szélsőjobbernek, ha utálja a jogot és a jogvédőket. Remélem lesz amikor kuncsorogsz segítségért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2016.09.28 07:52

A pokolba a jogvédőkkel, ők fizetett provokátorok. De kérdem nekünk nincsenek jogaink ?? Nem élhetünk saját hazánkban biztonságban. Ez a mi hazánk, ha valakit vendégül akarunk látni , azt meghívjuk. De ha hívatlanul ránk török ellen , és a (jogaikat) felemlegető élősködök ellen jogos minden fellépés. Azon gazdálkodókat akiknek a termékeit, megélhetésüket tették tönkre ,miért nem kérdezik meg ezek a jogvédők ??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.09.27 22:39

@foldnyuzo: Ahol liberalizmus van, ott PC van, azaz hazudozás, és az igazság tagadása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2016.09.27 21:32

@krix: "Fletó haverod nagyon szereti a terrort, hasonlóan a mai libsibolsikhoz."

Hogy mik vannak, most mond, de azért csak nézd a dátumokat:

http://index.hu/bulvar/merenyletkr/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.09.27 21:21

@krix:
Így igaz demokrácia és liberalizmus nélkül élni olyan mint oxigén hiányosan!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html