Megérett az alma, indul a kampány

Megkezdődött az almaszüret a gyümölcsösökben és munkába álltak a sűrítményt készítő üzemek is - közölte az Alma Terméktanács elnöke.
MTI, 2015. augusztus 25. kedd, 14:34
Fotó: Reuters

Takács Ferenc, az újfehértói központtal működő Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetője elmondta: az ország mintegy 25 ezer hektáros almatermő területén már szedik a Gála fajtájú gyümölcsöt, amely 10 százalék feletti arányban terem a kertekben.

Megkezdték a feldolgozást a sűrítményt gyártó üzemek is, amelyek nettó 24-26 forintot fizetnek az átvett alma kilogrammjáért. Tavaly nettó 12 forinttal indult a feldolgozói szezon, mivel akkor az elmúlt húsz év legnagyobb almatermése volt, több mint 900 ezer tonna.

Idén 500 ezer tonnához közeli termést várnak a szakemberek, így most nagyobb a kereslet, ezért várhatóan az induló 24-26 forintos léalma-felvásárlási ár emelkedik.

A legnagyobb feldolgozó továbbra is az osztrák érdekeltségű Agrana-Juice Magyarország Kft., amely a vásárosnaményi, hajdúsámsoni és anarcsi üzeme mellé megvásárolta az érsekvadkerti gyárat is. Ugyancsak tulajdonost váltott a vajai Zöldség Gyümölcs Kft. léüzeme, a Döhler Hungária Kft. vásárolta meg és 70 ezer tonnáról, 100 ezer tonnára bővítette a kapacitását.

A legtöbb almatermő területtel rendelkező cég Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében sűrítőüzemmel rendelkezik továbbá a mátészalkai Első Szatmári Almafeldolgozó (ESZAT) Kft., a nagykállói Brix Trade Kft. és a nyírmadai Rauch Hungária Kft. is, ahol ugyancsak megkezdődött az alma ipari célú felvásárlása.

A tavaszi fagyok és a nyári aszály miatt a 25 ezer hektárnyi almás terület egyharmadában, a megfelelően öntözött ültetvényekben várható csak jó, vagy elfogadható termés. Ott a Gála és a Pinován almafajtából jó szüret ígérkezik, míg az Idared fajta mennyisége attól függ, hogy jó időjárás esetén októberig nagyobbra nő-e a gyümölcs. A Jonagold, a Mutsu és a Golden fajtákból rosszabbak a terméskilátások. A Jonatán fajta a hagyományos, illetve elöregedett ültetvényekben pedig többnyire gyenge termést mutat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.08.25 20:42

..mindenki vegyen heti 2 kiló magyar almát !!!!!!!!!!!!....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html