Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök egy korábbi interjúban már világossá tette, hogy december közepén egy újabb spekulációs támadás várható Magyarországgal szemben. "Ezeknek a spekulációs támadásoknak az az egyik sajátja, hogy általában hitelminősítői döntések környezetében szoktak előfordulni" - tette hozzá a miniszterelnök szóvivője. Szerinte a hitelminősítő döntését a magyar gazdaság teljesítménye semmilyen módon nem támasztja alá.

Hangsúlyozta: Magyarország azon kevés uniós országok közé tartozik, amely csökkenti az államadósságát, jövőre pedig az Európai Bizottság által is elismert módon azon hét ország között lesz, amelyeknek a költségvetési hiánya három százalék alatt marad. Emellett folyamatosan csökken a munkanélküliség, több tízezerrel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt - tette hozzá.

Nem Magyarországról szól ez a bejelentés és semmiképpen nem a magyar gazdaság valós teljesítményéről, jóval inkább az euró válságáról - mondta a politikus, utalva arra, hogy a Standard & Poor's az elmúlt időszakban 15 európai uniós tagországot helyezett negatív kilátás alá. "Most úgy tűnik, hogy a Standard & Poor's-nál ennek van a szezonja" - jegyezte meg.
Szijjártó Péter leszögezte: folytatódik az a politika, amellyel a kormány Magyarországot megújítja, átszervezi, és Európa egyik legversenyképesebb gazdasági környezetű országává teszi majd.

Azokra a kérdésekre, hogy az IMF-delegáció idő előtti elutazásának, vagy Barroso-levélnek lehet-e köze a leminősítéshez, Szijjártó Péter azt mondta: az IMF delegációval a hivatalos tárgyalások januárban kezdődnek meg, nincs tudomása arról, hogy változás lenne ebben a menetrendben. Az Európai Bizottság elnökének levelével kapcsolatban azt mondta, hogy a miniszterelnök erre válaszolni fog.

Arra a kérdésre, hogy számítanak-e újabb leminősítésre, illetve az IMF-fel kötendő megállapodás esetén várható-e pozitív hitelminősítői döntés Szijjártó Péter azt mondta: az eredmények egyértelműen Magyarország mellett állnak, azt gondolja, hogy a tényeket figyelembe véve hosszú távon a hitelminősítőknek előbb-utóbb fel kell majd minősíteni Magyarországot.
Arra a felvetésre, hogy a leminősítés ronthatja-e a kormány pozícióit az IMF-tárgyalásokon a miniszterelnök szóvivője úgy válaszolt: nem gondolja, hogy a ét dolog bármilyen összefüggésben lenne.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban jelentette be, hogy egy fokozattal, az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BB plusz/B"-re módosította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság besorolását, amelyre további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást adott.
Az S&P ugyanakkor levette az összes magyar adósosztályzatot a negatív előjelű felülvizsgálati listáról. A cég november 11-én jelentette be, hogy negatív kihatású megfigyelés alá vette Magyarország szuverén besorolásait; ennek helyébe lép a Standard & Poor's szerda esti bejelentése alapján a negatív kilátás.

A hitelminősítő döntése nyomán a magyar szuverén adósbesorolást immár két nemzetközi hitelminősítő tartja nyilván befektetésre nem ajánlott kategóriában: a múlt hónapban a Moody's Investors Service is ebbe az osztályzati sávba sorolta át Magyarországot. Az S&P a szerdai leminősítést egyebek mellett azzal indokolta, hogy megítélése szerint továbbra is gyengül a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága, részben olyan hivatalos intézkedések miatt, amelyekről a hitelminősítő úgy gondolja, hogy kérdéseket vetnek fel a felügyeleti szervek függetlenségével kapcsolatban, és bonyolultabbá teszik a működési környezetet a befektetők számára.