Meggondolta magát a kormány - többen kapnak állami támogatást

Ötezerrel több hallgató kezdheti meg tanulmányait teljes állami ösztöndíjjal a szeptemberben induló tanévben - jelentette be Hoffmann Rózsa a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.
MTI, 2012. június 26. kedd, 12:26
Fotó: Napi.hu

Az oktatási államtitkár elmondta: az idei jelentkezési adatok feldolgozása után úgy döntöttek, ennyi férőhelyet átcsoportosítanak az eredetileg részösztöndíjas helyektől. A módosítás értelmében 2400-al több hallgató vesznek fel teljes állami támogatással műszaki képzésekre, 900-al nő az informatikus, 700-al az agrárhelyek száma. Az egészségtudományok területén 400-al, a sporttudományok területén 150-nel emelkedik a keretszám. A változtatás érinti a külhoni kihelyezett képzéseket is, a magyar nyelvű szakokon 400 teljes állami ösztöndíjas helyet biztosítanak - közölte Hoffmann Rózsa.

Az ötezerrel megemelt, teljes egészében államilag támogatott férőhelynek köszönhetően felsőfokú szakképzésen, alapképzésen, illetve egységes, osztatlan képzésen 34 087 helyett 39 087-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben térítésmentesen.

Hoffmann Rózsa kifejtette: a jelentkezési adatokból kiderült, hogy a teljes állami ösztöndíjas keretre az alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben és a felsőoktatási szakképzés területén is túljelentkezés van. A meghirdetett állami részösztöndíjas képzésekre jelentkezők számából pedig azt lehetett kiolvasni, hogy az újonnan bevezetendő részösztöndíjas helyek egy része valószínűleg betöltetlen maradt volna.

A keretszám-átcsoportosítás lehetővé teszi, hogy még több jó felkészültségű, magas pontszámot elérő pályázó tanulhasson állami ösztöndíjjal - jegyezte meg az államtitkár.

Ha fizetsz, tanulhatsz!

Hoffmann Rózsa szólt arról is, hogy emellett sok tízezer hallgató kerülhet be önköltséges formában, számukat nem korlátozzák, az az elvárás, hogy teljesítsék a 240 pontos határt. Úgy fogalmazott: hamis minden állítás, amely arra vonatkozik, hogy szűkítik a felsőoktatást. Az egyetemek kapui nyitottak - mondta az államtitkár, hozzátéve: ugyanakkor fokozatosan át akarnak állni arra a szisztémára, ami a világ fejlett országaiban jellemző, azaz, hogy a fiatalok és családok is részt vállalnak a felsőoktatási képzésben, "egyre nagyobb mértékben saját felelősséggel lépnek be". A diákhitel erre lehetőséget kínál a szegényebb sorsú gyerekeknek is - tette hozzá Hoffmann.

Csak az államnak dolgozó jogászokat és közgazdászokat támogatják

Giró-Szász András kormányszóvivő arról beszélt, hogy azoknak a jogászoknak és közgazdászoknak, akik a diákhitel II. konstrukciót igénybe vették, és később az állami szférában helyezkednek el, az állam jóváírja a hitelt. Arra a kérdésre, hogy a jogász- és közgazdászképzésre miért nem szabadítottak fel keretet, azt mondta: ezeket a kormány piacképes szakmaként megtérülő területnek látja. Az az alapvető koncepció, hogy a köz javát szolgálókat hozzák helyzetbe állami ösztöndíjakkal - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Cáfolta azokat az információkat, hogy a kormány kevesebbet fordítana a felsőoktatásra, mint korábban. Mint mondta, nem szabad elfelejteni azokat a számokat, amelyek a diákhitel II. kamattámogatását szolgálják, ezt összeadva az egyéb közvetlen tételekkel, semmivel sem marad el a támogatás mértéke az előző évi összegektől.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2012.06.26 17:12

@labandy: Én úgy tudtam, hogy az állami hivatalokban kiművelt, okos és talpraesett szakértőknek kéne ülnie. Sajnos ez időbe és pénzbe telik. Miért van az, hogy az alacsonyabb állami fizetéseket (NO NEM A VEZETŐKÉT) a diákhitel2 elengedésével akarják kompenzálni? Mi lenne, ha mondjuk a közszféra is megfizetné a munkavállalóit rendesen? Mi ez, ha nem diszkrimináció???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2012.06.26 16:26

@rigolya: lelesleges a narancsokat szaporítani..selejt az egész rakomány. csatornába önteni és kész a pénzt meg oda adni az éhezőknek, amit a narancs termelt ki. Azért nem kell tanítatni 20 éven keresztül, hogy aztán beüljön valamelyik állami helre havi 1 milkáért, és nézzen ki az ostoba fejéből, ahogyan a mostani narancs értelmiség teszi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2012.06.26 16:17

@rigolya: Dehogynem, majd meglátod, a 2013. évi költségvetés csúcsproduktum lesz. Az ideit hányszor módosították eddig? Kétszer?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.06.26 13:41

S ezt a felvételik után 3 hónappal? Miközben előttük 3 héttel szűkített 55.000 férőhelyről? Hát semmit nem tudnak rendesen megbecsülni a hivatalban?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html