Meghátrált Orbán, vagy mégsem?

Ellentmondó hírek jelentek meg arról, hogy Orbán Viktor kormányfő tegnap az Európai Néppárt frakcióülésén maga mellé állította-e a jelenlévőket vagy hangos vitába keveredett velük. A BBC szerint Brüsszeli nyomásra két kérdésben meghátrált a magyar kormány. Kérdés, ez mire elég.
NAPI, 2013. április 17. szerda, 09:36
Fotó: Napi.hu

Magyarország igyekszik csitítani az alaptörvény negyedik módosítása miatt az EU-val kialakult vitáját, a budapesti igazságügyi minisztérium a parlament elé visz két újabb változtatást, amellyel az uniós kifogásokra reagál - írja a BBC. Az egyik szerint az Országos Bírósági Hivatal nem helyezhetne át olyan pereket, amelyek az EU-s jogot is érintik, a másik megengedni, hogy az európai parlamenti választások előtt a kereskedelmi tévékben is megjelenjenek politikai hirdetések.

Magyarország ma a téma Brüsszelben

Az Európai Parlament mai vitáján szóba kerül, hogy Magyarországon megsértik az emberi jogokat, illetve hogy Orbán Viktor kormánya aláássa az uniós szerződésekben biztosított európai alapjogokat. A zöld frakció a vita előtt olyan közleményt adott ki, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök tovább folytatja antidemokratikus irányváltását. A Der Standard a Klubrádió lapszemléje szerint arról ír, hogy a zöldek úgy vélik, a magyar kormányfő macska-egér harcot folytat: amikor jogsértésen kapják, akkor valamennyit enged, majd utána újabb kétes jogszabályokkal rukkol elő. Ez arra utal, hogy a legutóbbi két módosítás nem fogja feloldani a Budapesttel szembeni kifogásokat.

Vitatkoztak vagy üvöltöztek?

Az Origo viszont úgy tudja, hogy a Fidesz azzal számol, hogy a két legújabb változtatással kihúzta a méregfogát az uniós bírálatoknak. A mai ülés jelentőségét csökkenti, hogy egyebek mellett a Európai Parlament frakcióvezetői sem vesznek részt azon. Emellett az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság még nem készült el a negyedik módosítás után kialakult jogi helyzet értékelésével. Ez csak nyár elejére várható - Orbán maga is kijelentette, hogy megvárják, amíg kialakul e testületek álláspontja, utána állnak a vita elé.

Magyar sajtóbeszámolók szerint Orbán Viktor kapott ugyan kemény kérdéseket az Európai Néppárt tegnapi frakcióülésén, de állta a sarat, és végül még meg is tapsolták. A miniszterelnök sokszor azzal érvelt, hogy az alkotmány minden eleme megtalálható valamelyik másik ország jogszabályaiban. Azt több forrás is cáfolta, hogy napirenden lenne a Fidesz kizárása a frakcióból. A Die Presse viszont a résztvevők köréből származó információkra hivatkozva azt írta, hogy "nyílt beszélgetést folyt" a felek között, ami diplomatikus megfogalmazásban heves szóváltásra utal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

miklospeter, 2013.04.17 17:33

@rigolya: ha fideszesek a kertevek is akkor miert korlatozna a kormany a kozszolgalati adokra a politikai celu hirdeteseket? elegge kontraproduktiv lenne szamukra, nem gondolja?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.04.17 17:29

@bogyu: S azt se feledjük, hogy már néhány cikk élcelődött azon, hogy 2000 óta elhangzott fidesz-idézetekből készített vitaműsor-félét... ov szájából már mindennek kijött a színe és fonákja is!

gerinctelen, következetlen, hazug!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.04.17 17:24

@DCVI: Nézegesse a cikkbeli ábrát:
http://index.hu/kultur/media/2013/01/16/az_rtl_hiradojaban_szerepeltek_a_legtobbet_a_kormanypartok/

Érdekes, sehol nem látok baloldali többséget!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.04.17 17:23

@DCVI: "Baloldali-liberális médiumok: RTL, TV2, ATV, 168 óra, Népszabadság, Népszava, Napi Gazdaság, HVG, Index, Hírszerző, FN24, Klub Rádió, STOP, hir24, ..."

A nagy kereskedelmi adók esetében bizonyítsa már, legyen szíves, a baloldaliságot?! Mert a híreikben ugyanúgy kormánypárti többség van!

Ezen kívül a rádiók esetében is hasonlítsa már össze a hallgatottságot, országos lefedettséget?! Meg fog lepődni: csak fidesznyik országos kereskedelmi rádió van!

Kissé félrehordanak az eszméi... bár ezen nem csodálkozik senki errefelé!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2013.04.17 16:51

@DCVI: Ezt maga sem gondolta komolyan!
Baloldalinak minősíteni azokat az apolitikus országos televíziókat (RTL Klub, TV2), amelyek a rendőrségi híreken kívül semmiféle belföldi eseményről nem tudósítanak, legfeljebb 12 másodpercben, enyhén szólva is röhejes.
A körzeti rádiók közül a Klub rádió lassan a budapesti frekvencián kívül elveszítette az összes frekvenciáját, míg a Lánchíd rádió vidáman terjeszkedik és nem fizet semmit a freikért. A klub rádió meg perkálhat le évi 50 60 milliót. Aztán ne feledkezzünk meg a Fidesz befolyás alatt álló - országos sugárzású - Class FM-ről, a Mária rádióról, a Szent István rádióról.
Lehet beszélni a néhány tízezres példányszámú Népszaváról és a 168 óráról, de beszéljünk az országosan terjesztett, minden háztartásba eljuttatott, fideszes érdekeltségű Helyi Témáról. Arról nem beszélve, hogy a helyi nyomtatott - ingyenesen terjesztett - média pedig egyértelműen a Fidesz kezében, a fideszes önkormányzatok kizárólagos rendelkezése alapján hülyíti a népet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html