Magyarország igyekszik csitítani az alaptörvény negyedik módosítása miatt az EU-val kialakult vitáját, a budapesti igazságügyi minisztérium a parlament elé visz két újabb változtatást, amellyel az uniós kifogásokra reagál - írja a BBC. Az egyik szerint az Országos Bírósági Hivatal nem helyezhetne át olyan pereket, amelyek az EU-s jogot is érintik, a másik megengedni, hogy az európai parlamenti választások előtt a kereskedelmi tévékben is megjelenjenek politikai hirdetések.

Magyarország ma a téma Brüsszelben

Az Európai Parlament mai vitáján szóba kerül, hogy Magyarországon megsértik az emberi jogokat, illetve hogy Orbán Viktor kormánya aláássa az uniós szerződésekben biztosított európai alapjogokat. A zöld frakció a vita előtt olyan közleményt adott ki, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök tovább folytatja antidemokratikus irányváltását. A Der Standard a Klubrádió lapszemléje szerint arról ír, hogy a zöldek úgy vélik, a magyar kormányfő macska-egér harcot folytat: amikor jogsértésen kapják, akkor valamennyit enged, majd utána újabb kétes jogszabályokkal rukkol elő. Ez arra utal, hogy a legutóbbi két módosítás nem fogja feloldani a Budapesttel szembeni kifogásokat.

Vitatkoztak vagy üvöltöztek?

Az Origo viszont úgy tudja, hogy a Fidesz azzal számol, hogy a két legújabb változtatással kihúzta a méregfogát az uniós bírálatoknak. A mai ülés jelentőségét csökkenti, hogy egyebek mellett a Európai Parlament frakcióvezetői sem vesznek részt azon. Emellett az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság még nem készült el a negyedik módosítás után kialakult jogi helyzet értékelésével. Ez csak nyár elejére várható - Orbán maga is kijelentette, hogy megvárják, amíg kialakul e testületek álláspontja, utána állnak a vita elé.

Magyar sajtóbeszámolók szerint Orbán Viktor kapott ugyan kemény kérdéseket az Európai Néppárt tegnapi frakcióülésén, de állta a sarat, és végül még meg is tapsolták. A miniszterelnök sokszor azzal érvelt, hogy az alkotmány minden eleme megtalálható valamelyik másik ország jogszabályaiban. Azt több forrás is cáfolta, hogy napirenden lenne a Fidesz kizárása a frakcióból. A Die Presse viszont a résztvevők köréből származó információkra hivatkozva azt írta, hogy "nyílt beszélgetést folyt" a felek között, ami diplomatikus megfogalmazásban heves szóváltásra utal.