Mégis lesz APEH-jutalom? (részletes)

Lehet, hogy mégsem kell lemondaniuk az APEH dolgozóinak a szokásos éves jutalmukról, legalábbis annak egy részéről, köszönhetően az idei költségvetési törvény módosításának. A 2003-as évről szóló zárszámadásba bújtattak ugyanis egy mondatot, miszerint a jutalom összege a – szintén e törvényben átírt – éves bevételi elvárás teljesülésének arányában fizethető. Az indoklás szerint erre már a 2001–2002-es kétéves büdzsé is lehetőséget adott, azonban nem pontosan ez a helyzet. A NAPI Gazdaság cikke.
Baka Zoltán, 2004. november 25. csütörtök, 07:59
Fotó:

A Magyar Közlönyben november 11-én megjelent zárszámadási törvényben kereken 2850,5 milliárd forint bevételi elvárást fogalmaztak meg idén december végéig az APEH-hel szemben. Ezt három adónemnek: az áfa-, az szja- és az evabevételeknek kell biztosítania. Külön pontban fogadta el a parlament, hogy az adóhivatal akkor is jogosult a teljes jutalomra, ha november 25-ig (vagyis a mai napig) a bevételek legalább 88 százalékát beszedi.

Eddig áll a párhuzam a Fidesz-éra költségvetési törvényével (természetesen más számokkal), ám egy újabb, "d" pontban szerepel az a kitétel, amely a jutalom összegét a 2850,5 milliárd forint teljesülésének arányában is engedi kifizetni. Ezt semelyik korábbi költségvetési törvény nem tartalmazta, s nem vonatkoztatható a mai határidőre sem, mivel azt máshol már szabályozták.

Kérdés, hogy az idézett jogszabályt hogyan értelmezi a pénzügyi tárca, ugyanis annak vezetője dönt a jutalom kifizetéséről. A "d" pont alapján elképzelhető, hogy akkor is kapnak a jutalomból az adóhivatal munkatársai, ha a bevételek nem érik el máig a 88, illetve az év végéig a 100 százalékot. A bevétellel arányosan kisebb jutalomra számíthatnak ebben az esetben is, ha a pénzügyminiszter akceptálja a tervtől elmaradó teljesítést.

Miután a módosítás nem szab meg minimális bevételi értékhatárt, lényegében Draskovics Tibortól függ, mikor és mennyi pénzt osztanak ki az APEH-ben. Korábban a tárca sajtóosztálya is azt közölte ezzel kapcsolatban lapunkkal, hogy a jutalom mértékéről és kifizetéséről a miniszter dönt.

HOZZÁSZÓLÁSOK