Megjelentek az EKÁER részletszabályai

Megjelent a Magyar Közlönyben az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (EKÁER) működéséről szóló miniszteri rendelet szerdán, amely tartalmazza az ekáer elektronikus felületén történő bejelentési, változás-bejelentési kötelezettség részletes szabályait.
MTI, 2014. december 31. szerda, 14:59
Fotó: MTI/AP

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a rendelet részletesen rendezi az EKÁER-szám megállapításának rendjét, a kockázati biztosíték mértékének meghatározását, valamint a pénzügyi intézmény, pénzforgalmi intézmény, befektetési vállalkozás által vállalt garanciaszerződés szabályait.

A tárca közleménye szerint a január elsején induló online árukövető rendszer Európában is példaértékű és egyedülálló. Célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása és nem utolsó sorban az adóelkerülők kiszűrése.

A rendszerrel kapcsolatos minden információ megtalálható az ekaer.nav.gov.hu oldalon.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az újév első hónapjában is ellenőriz ugyan, de mulasztás esetén nem büntet 2015. január 31-ig. A bírságmentes időszak alatt a pénzügyőrök és a revizorok a figyelmeztetés mellett felkészítő segítséget nyújtanak az átálláshoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

GYSMO, 2015.01.01 06:23

Szeretnék gratulálni, hogy az eredeti törvényt még a hatályba lépése előtt az utolsó pillanatban is módosítani kellett, ebből is látszik a jogszabályi előkészítések kockázatainak fel nem mérése, valamint a hatástanulmányoknak a teljes hiánya.
A jogbiztonságról már ne is beszéljünk.
Számomra ebből a mérhetetlen dilettantizmus derül ki.
A hab a tortán, hogy a végrehajtási rendelet is csak a hatálybalépés előtt néhány órával jelent meg, de például az ígértek szerint az eddig is a jövedéki törvény hatálya alá tartozó termékkört kivették volna a kockázatos termékek közül, addig a megjelent rendeletben már a komplett 3403 vámtarifaszámot benne hagyták. Ehhez hozzátartozik, hogy a 34031910, 34031991 és 34031999 KN kód alá tartozó kenőolaj ömlesztett szállítása eddig is bejelentési kötelezettség alá tartozott, valamint a kereskedelméhez export-importjához, közösségen belüli kereskedelméhez eddig is jövedéki engedély volt szükséges.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2014.12.31 18:20

Gratulálunk Orbán újabb V1 csodafegyveréhez . Immáron eljutottunk oda, hogy ha (mivel kockázatos termékkör) 201 Kg sódert szállítasz az autódon akkor (ha nem mint magánszemély magadnak, hanem mondjuk mint kömüves vállalkozó) akkor le kell elötte jelentsed a Navnak elektronikus formában 8 jegyű vámtarifaszámig, honnan hová mikor kinek adószámmal cimmel stb stb... és még biztositékot azaz letétet is le kell tennie a navnak..

Ha nem teszed meg és elkapnak akkor feb 1 től a 40% át már el is kobozták azaz 5 zsák sóderből visz az adóhatóság 2 zsákot és eljárást is indítanak ellened !!!!

Ide jutottunk gyerekek ... Dr.Mengele kisérletezget az embereken...ezek óránként szavaznak meg ilyen szintű baromságokat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

persze az összes logisztikai centrum húz el innen azonnal Szlovákiába ahol valamivel értelmesebbek a politikusok !!!

No mindegy : minden politikusnak joga van hülyének lenni és emiatt elbukni a következő választást !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rohadtnarancs, 2014.12.31 17:59

A rablóbanda ebből finanszirozza az államtikárok 30%-os béremelését.
Haladj a kerülő utakon és ha ráérsz csinálj dugót hátha fog az átok a kitalálon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html