Megkezdődött az aratás

Az ország déli részén a gazdálkodók már megkezdték az őszi árpa aratását, a 165 ezer hektáros területből kétezer hektáron végeztek a munkával - közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárügyekért felelős államtitkára.
MTI-Eco, 2011. június 17. péntek, 16:06
Fotó:

Őszi árpából mintegy 3,8 tonna átlaghozamra lehet számítani az idén. Így ebből a terményből összesen 600 ezer tonna mennyiséget takaríthatnak be a gazdálkodók. Az államtitkár szerint búzából az idén közepes termésre van kilátás, minősége pedig jobb lesz a tavalyinál. Őszi búzából, amelynek betakarítása szintén hamarosan megkezdődik - négy tonna körüli átlagtermésre számítanak a szakemberek hektáronként. Így a valamivel több mint 900 ezer hektárról országosan 3,9 millió tonna búza kerülhet a magtárakba. Ez magasabb a tavalyi 3,76 millió tonnánál, de 10 százalékkal elmarad a 2006-2010 közötti időszak átlagától.

Az őszi káposztarepcéből mintegy 237 ezer hektár vár betakarításra. A termésátlag hektáronként két tonna körül lesz az előzetes becslések szerint. Így összesen több mint 500 ezer tonna termésre lehet számítani. A múlt évben őszi káposztarepcéből mintegy 560 ezer tonna termett.

A piaci viszonyok az államtitkár szerint még nem jelezhetők előre pontosan. A nagy nyugat-európai gabonatermelő országokban - például Franciaországban, Németországban - ugyanis csapadékhiányos, aszályos volt az időjárás. Ez felfelé hajthatja a gabonaárakat, az viszont mérsékelheti, hogy - a hírek szerint - Oroszország, Ukrajna és Szerbia várhatóan feloldja a gabona export tilalmát. Ezért az államtitkár azt tanácsolja a termelőknek, hogy gabonájukat ne értékesítsék azonnal.

Kedvező, az aratáshoz kapcsolódó változás lesz, ha a széles gépjárművek - például a kombájnok - közúti közlekedését megkönnyítik. Erről az elvi egyetértés már megszületett a kormányban és a változásról a közeljövőben tárgyalnak az érintett államtitkárok.

Az "uborkavész" tízmilliárdos kárt okozott
A zöldségtermelők kártalanításával kapcsolatban az államtitkár közölte: a magyar termelők kára a becslések szerint 10-12 milliárd forintra tehető. A károk pontos felmérését most végzik a szakemberek. A kártalanításból származó pénzhez pedig várhatóan október közepéig jutnak hozzá a gazdálkodók.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK