Az első félévben 3,3 százalékkal, 1,307 milliárd literre csökkent az üzemanyagok fogyasztása a magyar piacon a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) csütörtökön közzétett adatai szerint. Benzinből összesen 577,401 millió liter fogyott, 4,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, míg a gázolaj-fogyasztás ennél kisebb mértékben, 2,5 százalékkal 730,1 millió literre apadt. Érdekes, hogy míg a prémium benzinek forgalma az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,3 százalékkal esett vissza, a prémium dízel üzemanyagok fogyasztása 8,5 százalékkal nőtt. A képhez ugyanakkor hozzá tartozik, hogy az első negyedévben még 25 százalék volt a prémium gázolaj többlete, míg az elmúlt évben közel 22 százalékra rúgott a mínusz.

A teljes hazai üzemanyag-forgalomról a NAV néhány héten belül várható statisztikája pontosabb képet mutat majd - tájékoztatta a Napi Gazdaság Online-t Wilde György, a MÁSZ főtitkára. A benzin esetén nem várható nagy eltérés a MÁSZ adataihoz képest, hiszen a forgalom 75-80 százaléka a tagvállalatok kútjain keresztül bonyolódik le. A gázolajnál viszont eltérő a helyzet, hiszen a dízelforgalom 30-40 százaléka nem a közforgalmú kutakon keresztül zajlik, hanem közvetlenül a szállítmányozó cégek saját telephelyére szállítják, ahol a járművek tankolnak is - hívta fel a figyelmet a főtitkár. Hozzátette: további, igaz, jóval mérsékeltebb torzító hatást jelent a kisebb, lánchoz nem tartozó, az üzemanyagot nagyobb kedvezménnyel értékesítő kutak dízelforgalma.

Wilde aláhúzta: a szakma a gázolajeladások növekedését várja, egyrészt amiatt, mert a személyautók között egyre inkább terjednek a dízelmotorosok. Jelentős pozitív hatással lehet továbbá, ha létrejön az áfavisszatérítási megállapodás Törökországgal. Jelenleg ugyanis egy török kamionos sem tankol Magyarországon, mert a gázolaj árában levő közel 100 forint/liter áfát nem tudja visszaigényelni, ausztriai üzemanyagvásárlás esetében viszont igen.