Ennek elemeit várhatóan jövő héten jelentik be - tette hozzá. A miniszter elmondta: a meghatározó ágazati szereplőkkel rendszeresen egyeztetve jelenleg készül egy járműipari stratégia. Ennek keretében a felek megtárgyalják azokat a szabályozási, szakképzési, támogatási és exportösztönzési lépéseket, amelyeket a kormánynak meg kell ahhoz tenni, hogy Magyarországon az autóipar hosszú távon meghatározó tényező lehessen - írja az MTI-eco.

Kilián Csaba, az ITD Hungary befektetési igazgatója emlékeztetett rá, hogy az elmúlt pár hónapban több ezer munkahely szűnt meg az autóiparban és más ágazatokban is.

Bajnai Gordon ismertette: a magyar autóipar elsősorban és döntően exportra termel, 110 ezer ember dolgozik az ágazatban, a magyar exportnak több mint 20 százalékát, a magyar ipari termelésnek pedig mintegy 17 százalékát állítja elő. Az autóipar meghatározó Magyarország számára, de elsősorban az export miatt - tette hozzá.

Szavai szerint Magyarország ezekben az hónapokban alakítja ki azt az új autóipari stratégiáját, amely már túlmutat a válságon. Megoldást keresnek az ágazat minél több munkahelyének megtartására sőt újak létesítésére is, hiszen - mint mondta - Magyarország termelési költségei ma a második legversenyképesebbek az egész régióban, szállítási és logisztikai szempontból pedig az országnak van a legfejlettebb infrastruktúrája. Az autóipari szektorban Magyarországon a legmagasabb a munkaerő képzettsége, ezen túl a világ nagy autóipari beszállítóinak csaknem 70 százaléka jelen van Magyarországon - sorolta Bajnai Gordon.

Szerinte jók az adottságok, nem szabad lemondani a szektorról. A válság közepén olyan tényezőket kell erősíteni, amelyek az autóipart és más perspektivikus, hosszú távon fejlődő iparágakat Magyarországra csábítanak - mondta.

Kilián Csaba hozzátette: vannak olyan ágazatok, például a gyógyszeripar, biotechnológia, szoftver, szolgáltatóipar, amelyeket kevésbé érintett a válság. Itt már most is vannak olyan, a munkahelyteremtés szempontjából is lényeges befektetési döntések, amelyeket remélhetőleg a következő időszakban be is tudnak jelenteni - mondta.