Meglepő bejelentést tett a kormány - ugrik a hiány

Az Antenna Hungária Zrt., a Főgáz Zrt., a Magyar Gáz Tranzit Zrt. és a hulladékkezelésben utazó AVE Magyarország Kft. állami felvásárlására 152 milliárd forintot költene a kormányzat – ennek érdekében módosítják az idei költségvetést, és növelik a hiányt.
Papp Zsolt, 2014. július 14. hétfő, 15:22
Fotó: Napi.hu

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beterjesztette az idei költségvetés első módosítását. A pénzforgalmi hiány a jelenlegi 984,6 milliárd forintról 1136,6 milliárd forintra növekszik - kizárólag cégfelvásárlások miatt. A 152 milliárdos kiadási többlet az uniós szempontból fontos eredményszemléletű hiányt nem veszélyezteti - ugyanis ezen elszámolásba nem kell figyelembe venni azokat a kiadásokat, amikor az állam nyereséges cégeket vesz. Így a eredményszemléletű hiány maradhat 2,9 százalék körül, ám a tényleges, az államadósságot növelő deficit a GDP 3,5-3,7 százalékára is rúghat.

NGM: nemzeti tulajdonba kerülnek a közszolgáltatók
A költségvetés módosítására az energiaszektorban vállalt állami szerepvállalás növelésének finanszírozása érdekében van szükség - írja közleményében az NGM. A tőkeemeléssel megvalósuló finanszírozás 152 milliárd forinttal terheli a költségvetést. A módosítás nem veszélyezteti a 2,9 százalékos uniós hiánycél teljesítését. A Nemzeti Energiastratégia alapján döntő fontosságú a korábbi években feladott állami pozíciók újraépítése, hiszen stratégiai cél, hogy a fogyasztók megfizethető áron jussanak energiához. A törvényjavaslatot a kormány elfogadta, ezt követően a Költségvetési Tanács is véleményezte - írta az NGM.

A Költségvetési Tanács (KT) már a múlt hónapban megvizsgálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetést módosító tervezetét amely GDP-arányosan 0,5 százalékponttal növelné a büdzsé pénzforgalmi hiányát a kiadások 152 milliárd forintos emelésével- írja az MTI. A KT - az NGM véleményével ellentétben - nem zárta ki annak kockázatát, hogy a tranzakciók egy része az ESA-hiányt (az uniós módszertan szerint számított államháztartási deficitet) is növelni fogja.

A KT véleménye szerint a törvénytervezetben szereplő kiadások a pénzforgalmi hiánnyal együtt a bruttó államadósságot is közvetlenül érintik, és a részesedés-vásárlások összegével növelik azt. Az államadósság-ráta Alaptörvényben előírt csökkenése így 2014-ben várhatóan csak minimális lehet, növekvő teljesülési kockázatokkal - volt olvasható a tanács véleményében.

A hiány növelése nem teljesen váratlan, hisz május 22-én az NGM a Napi.hu-nak már elismerte, hogy költségvetési módosításra szükség lesz. A három cég megvásárlásról már korábban - a választások előtt - megszületett a döntés, ennek ellenére a kormány kivárt és az ehhez szükséges költségvetési módosítást csak most, a nyári szünet elején terjesztette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Eszerint a Főgáz Zrt. megvásárlására 77 milliárd forint, az Antenna Hungária Zrt. államosítására 56 milliárd forintot, az AVE Magyarország Kft. részesedéseire 14 milliárd forintot költenének. A három cégre így összesen 147 milliárd forint jut.

További 5 milliárd forintot költenek a szlovák-magyar gázösszeköttetésért felelős Magyar Gáz Tranzit Zrt. megvásárlására. A csővezeték fővállalkozó cége jelenleg az állami tulajdonú MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. kezében van, ám az uniós szabályok miatt az állam inkább közvetlenül birtokolná a céget.

A törvényjavaslat indoklásából kiderül, hogy a Nemzeti Energiastratégia alapján döntő fontosságú a korábbi években feladott állami pozíciók újraépítése. A stratégia céljai - köztük különösen a fogyasztók megfizethető energiaellátásának biztosítása - indokolttá teszik az állami szerepvállalás megerősítését. E már megkezdett folyamat következő lépéseként kerül sor a Főgáz Zrt. magánkézben lévő 49,83 százalékos részesedésének megvásárlására az RWE Gas International B .V.-től. A cégvásárlást az energiaszektorban működő legfontosabb többségi állami tulajdonú társaság, az MVM Zrt. hajtja végre. Ezt követően kerülhet sor a Főgáz többségi tulajdonának megvásárlására a fővárosi önkormányzattól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hungarianmonexfraud, 2014.07.16 16:01

hungarianmoneyfraud beep com

Budapest, 2014.


Tisztelt Vezetőség!

A közép- és kelet-európai szocialista országok védelmi katonai-politikai szervezetét tartalmazó Varsói Szerződésben a Szovjetunió kidolgozott egy olyan tranzakciós rendszert, mely a pénzeket a vasfüggöny nyugati oldalán lévő egyetlen kommunista érdekeltségű Central Wechsel- und Creditbankon (CW Bank), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bécsi leányvállalatán keresztül forgatta a háttérben. Fekete János, Kádár János bankárja, szakmai gárdájával karöltve dolgozta ki a fedett pénzügyi manőverek összetett és igen bonyolult rendszerét, mely lehetővé tette a nyugati hitelezők, később pedig az IMF ellenőreinek megtévesztését az államadósság és a kötvénypiac valós adatainak manipulálásával.

A Szovjetunió felbomlott, a rendszer azonban nem állt le. A sok százmilliárdot érő tudást a bennfentesek egymásnak adták, így életben tartva azt hosszú évtizedeken keresztül. Kormányzásunk idején így persze mi is a tudás birtokába kerültünk használva is azt, azonban soha olyan méreteket nem öltött ez irányú tevékenységünk, mint ami most zajlik Magyarországon.

Az idők során az CW Banktól a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) került a rendszer központja, mely megadta a lehetőséget dr. Naszvadi György, a jelenlegi államháztartásért felelős államtitkár számára, hogy a szovjet rendszer által megalapozott állami csalás részleteit teljes körűen kidolgozza a magyar rendszer keretein belül. Naszvadi pályafutása nagy részét a Pénzügyminisztériumban töltötte, de elnöke volt a MÁK-nak is. 1973-ban került a PM Költségvetési Főosztályához, melynek 13 évvel később a vezetője lett. Ezt követően az államháztartási ügyekért felelős helyettes államtitkárként dolgozott. Karrierje során kidolgozta az állami csalás minden apró részletét, ezzel biztosítva magának a helyet a mindenkori politikai vezetésben, mivel erre a tudásra politikai nézetektől függetlenül minden hatalmon lévő vezetésnek szüksége van.

Egy jól ismert példa. Magyarország 1973 és 1989 között 1 milliárd dollár ?valódi? hitelt vett fel, melyet 11 milliárd dollár kamattal terhelten fizetett vissza úgy, hogy egyrészt hosszú éveken keresztül csak az aktuális kamatok fizetése céljából vett fel kölcsönt, másrészt pedig mindeközben az adósság a törlesztés ellenére 1989-re 20 milliárd dollárra nőtt. Később ugyan jelentősen megjavultak a további kölcsönök kamatfeltételei, valamint a már felvett hitelek egy részét is átalakították kedvezőbb kamatozásúra, de az ?adósság? megmarad. A magyar rendszerváltás előtti utolsó pillanatban aztán Németh Miklós miniszterelnök ?hirtelen talált? még 20,5 milliárd dollár külső adósságot, melynek bejelentésével egyidejűleg közölte, hogy még a 80-as évek közepén is hamis adatokat közölt az adósságállományról annak érdekében, hogy ne ijessze el a külföldi hitelezőket. Miből keletkezett további több, mint 20 milliárd dollár adósság úgy, hogy a korábbi 1 milliárd dollárt 17 év alatt 12-szeresen, már visszafizettük? Azóta is nagy rejtély.
Nyugati szakemberek több alkalommal is felvetették a manipuláció gyanúját, mivel a nemzetközi és a hazai pénzügyi mutatók között furcsa eltéréseket észleltek, azonban bizonyítani sosem tudták, mivel a politikai vezetés nem adott lehetőséget a teljes körű átvilágításra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros1, 2014.07.15 06:38

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

anttikufar, 2014.07.14 20:42

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.07.14 19:08

ja "ezen elszámolásba nem kell figyelembe venni azokat a kiadásokat, amikor az állam nyereséges cégeket vesz", de mikor a szakértő pártkatonák milliárdos károkat okozva veszteségessé teszik azt már bizony figyelembe kell venni! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2014.07.14 16:55

Akkor megint állami tulajdonú billencs IFA fogja hordani a szart a városon keresztül? Fasza!
Mocskos tolvajok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html