Meglepő dologra készül a fideszes polgármester a titkosszolgálattal (frissítve)

Arcfelismerő szoftverekkel működő kamerarendszert telepít Budapesten a Belügyminisztérium és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) – erre adott engedély a parlament illetékes szakbizottsága. A program, kísérleti jellegű, vagyis ha hozza az eredményeket később más helyeken is megjelenhetnek ezek a kamerák.
Papp Zsolt, 2014. július 18. péntek, 07:08
Fotó: Napi.hu

Egyre nagyobb tempóban közelít a magyar hétköznapokhoz az orweli szép világ. A Napi.hu a múlt héten írt arról a 12 milliárd forintos - nem nyilvános közbeszerzésről - amelynek keretében fejlesztenék az autópályákon és a főútvonal hálózatokon működő e-útdíj és e-matrica használatot figyelő kamerarendszereket. A program eredményeként a kamerarendszert üzemeltető Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. valós időben kapna adatokat - a rendszámok alapján - az utakon közlekedő autóktól, így végső soron az autósoktól.

A program adatvédelmi okokból aggályos - legalább is így találta a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága - ennek ellenére a 12 milliárdos projektet mentesítették a nyílt közbeszerzési eljárás alól - nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Az autóutak intelligens bekamerázását a NFM készíti ugyan elő, ám a programban a rendőrség és a Belügyminisztérium is részt vesz. A nyílt közbeszerzés alóli mentesítéséről egy hónapja döntött a bizottság - ám az ellenzék azóta nem látott az ügyben kivetni valót.

Józsefvárosban kísérletezik a NBSZ

Egy hónapja egy másik nemzetbiztonsági szempontól érzékeny közbeszerzésről - pontosabban a nyílt közbeszerzés alóli mentesítésről is döntött az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága. A két projektben a közös pont Belügyminisztérium, de itt már megjelenik a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) is a három titkosszolgálat házi technikai beszállítója. A tervek szerint a VIII. kerületi önkormányzat 294 millió forintért fejlesztené a józsefvárosi kamerarendszert, amely a fejlesztések után arcfelismerő képességekkel rendelkezni - derült ki a Nemzetbiztonsági Bizottság június 18-i ülésén.

A projektet Kocsis Máté józsefvárosi polgármester ismertette - ebből kiderült, hogy a projekt egyfajta belügyi-titkosszolgálati pilot-projekt, ugyanis a költségvetés jelentős részét- 220 millió forintot - a BM állná kamerák pedig nem is a helyi önkormányzat rendészeihez, hanem a rendőrségre és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz (!) lennének bekötve. A projekt már korábban megkapta a mentesítést a nyílt közbeszerzési eljárás alól, ám a költségek magasabbak lesznek, így a keret 300 millióra való emeléséről újra kellett döntenie a bizottságnak.

A titkosszolgálat mint beruházó

Kocsis elmondta, hogy az arcfelismerő rendszerrel először próbálkoznak Magyarországon, éppen ezért van benne projektben a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, mint kivitelező. Az első körben 12-15 józsefvárosi kameránál teremtenék meg az arcfelismerő képességet, amelyek a NBSZ fél-egy évig tesztüzemben használná. Az adatvédelmi aggályokat a Fidesz-szóvivő, polgármester azzal tompította, hogy a próbaüzemben " nem feltétlenül az utcán járókelőket azonosítaná be élesben - idézőjelben mondom -, hanem próbamérésekkel, próbafelvételekkel tesztelnék a rendszert, ezt követően szűrnék le a tapasztalatokat. Ez Magyarországon gyakorlat nélküli, erre eddig nem volt példa, éppen ezért az az állítás is, ami egyébként megjelent a sajtóban, hogy ősztől mindegyik kamera mindenféle arcot felismer, ez nem igaz. Nyilvánvalóan az arcfelismerés hosszú távon is csak azt jelenti, hogy azokra vonatkozik, akik a bűnügyi nyilvántartásban körözött személyként találhatók vagy vannak jelen" - érvelt Kocsis Máté.

NBSZ - a titkosszolgálati végrehajtó
A hazai titkosszolgálatok közül a NBSZ kerül legkevésbé a reflektorfénybe annak ellenére szakszolgálat rendelkezik a legnagyobb költségvetéssel - idén 17 milliárd forintból gazdálkodnak - ami a katonai titkosszolgálat és és az Alkotmányvédelmi hivatal büdzséjét együtt kiteszi. A NBSZ a többi titkosszolgálat technikai végrehajtó szervezet - ők végzik el a piszkos munkát, a megfigyelést lehallgatást. Az NBSZ a titkosszolgálatok mellett dolgozik a NAV-nak,a  rendőrségnek, ügyészségnek, a terrorelhárítóknak, a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak, amely rendőrök közalkalmazottak megbízhatóságát ellenőrzi.

A részletekből kiderült NBSZ szerzi be a szoftvereket, így a szoftver is és az így épülő adatbázis is a szolgálaté lesz - ezt már Sánta Zsófia kerületi jegyző mondta a bizottságban. Kocsis szerint nem is cél, hogy minden a kamera látószögébe kerülő embert azonosítanak, mondván nincs ilyen adatbázis, hanem csak a bűnügyi nyilvántartásban szereplőket ismeri fel majd a rendszer.

Kocsis szerint a rendszer nem más, mint a rendőrök technikai segédeszköze: ha egy rendőr felismer az utcán egy körözött személyt, akkor őrizetbe veszi vagy előállítja, a arcfelismerő rendszer ezt segíti elő. Állampolgárokat adatjogi sérelem nem érhet - mondta Kocsi - ugyanis szerinte - a mezei állampolgárok arcról informatikai eszközökkel nem tarnak nyilván - állította.

A projekt költségvetésnek bővítését - és annak kivételét a nyílt közbeszerzés alól a jegyzőkönyv szerint a bizottság egyhangúan támogatta. A Nemzetbiztonsági Bizottság ellenzék elnöke, Molnár Zsolt (MSZP) és Szél Bernadett (LMP) is megszavazta.

(A nyitóképen a  NBSZ Törökvészi úti épülete látható.)

Reagált Szél Bernadett
Szél Bernadett a nemzetbiztonsági bizottságban a közbeszerzési eljárás alóli mentességre, és nem a kamerák beszerzésére illetve alkalmazására szavazott igennel. Sőt a kamerák alkalmazásával kapcsolatban a képviselő asszony a nemzetbiztonsági bizottság elnökével együtt az ombudsmanhoz fordult a felmerülő adatvédelmi aggályok miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2014.07.19 10:47

@rigolya:

Londonban van Hyde-park is.
(gondolom, a speaker's cornerra gondoolsz)

nálunk meg mindjárt VOLT egy városliget is
épp most készülnek hazavágni, felszámolni, mert az már nem az lesz..

ezt a hatalmat idegesíti, ha az emberek találkoznak, beszélgetnek egymással..a közösségi tereket utálják..ezért csinálnak egyszemélyes ülőkéket is
és most taccsra vágják a ligetet


szerinted mit tennének a londoniak, ha mondjuk valami ilyen barom Hyde Park beépítési ötlettel állna elő ott valaki??
nehogy már információt cseréljenek egymással
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.07.19 03:55

@levai jozsef: Angliában van BBC is.
Nálunk csak kormánypropagandát sulykoló M1, M2, DunaTV, különféle állami rádiók.

Érzi a különbséget?

Londonban van Hyde-park is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.07.18 21:55

@levai jozsef:

de gondolom (tudom), hogy ott van társadalmi kontroll..nincs totális hatalom...a kormányok, ha akadály jelent a törvény, másnap nem szavaztatnak meg egy másikat..hadd ne soroljam...
a példád makó és jeruzsálem esete
itt nem élnek, hanem visszaélnek a hatalommal
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.07.18 21:52

@kakambuki:

istenem, hogy te milyen naív vagy
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

anttikufar, 2014.07.18 18:32

jó hír ...,még több sittes lesz ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html