Meglepő lépésre készülhet a kormány - Vége a KT-nak?

Kérdés, hogy szükség van-e a válság elmúlta után a Költségvetési Tanácsra - mondta a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent interjújában Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
MTI-Eco, 2010. november 12. péntek, 07:46
Fotó:

Hangsúlyozta, hogy a testületet a válság begyűrűzésekor hozták létre, válaszlépésként egy rendkívüli helyzetre. "Mi azt reméljük, hogy a válságkormányzásból vissza lehet térni a normális kormányzásra" - fogalmazott.

Az interjúban Domokos László fogatlan oroszlánhoz hasonlította a Költségvetési Tanácsot, mert bár eredetileg arról volt szó, hogy a testület vétójogot nyer költségvetési kérdésekben, de azt nem kapta meg. A tanács véleményt mondhat a makropályáról, amit el is várnak tőle, de a büdzsé körül most kialakult vitát az ÁSZ elnöke ahhoz hasonlította, "mintha valaki, akinek még nem született gyermeke, az unokája pályaválasztásán aggódna".

Az ÁSZ elnöke szerint a 2011-es költségvetés tervezete jó néhány elemében jobb az eddigieknél, azonban vannak olyan területei, ahol további javulásra van szükség. Hiányoznak például azok a törvények, amelyek az adatok alátámasztott voltát igazolják, ám a kormány ígéretet tett arra, hogy ezeket péntekre kidolgozza - mondta a Magyar Nemzetnek.

Domokos László úgy véli ugyanakkor: sokan olyasmit is számon kérnek a büdzsén, amit nem kell tartalmaznia, s nem minden kifogásból érződik az, hogy valóban az ország érdekében merül fel.

Szerinte a költségvetési tervezés zavarait több év megfeszített munkájával lehet kiküszöbölni, s a büdzsé akkor sem lesz tökéletes, folyamatos csiszolásra szorul majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK