Több forrás alapján úgy hírlik, hogy a Teva Gyógyszergyár jelenlegi vezérigazgatója, Szabó László lehet a harmadik Orbán-kormány kétoldalú külgazdasági kapcsolatokért felelős államtitkára - írja a portfolio.hu. Így Szijjártó Péter esne el ettől a pozíciótól, de parlamenti államtitkárként folytathatja. Paplanos Péter, Szabó László sajtómunkatársa viszont azt mondta, hogy nincs tudomásuk semmilyen megkeresésről.

A portál beszámol arról, hogy Navracsics Tibor kapja a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetését, de a szaktárcához Mikola István is érkezhet, ő a nemzetközi szervezetekkel folytatott kapcsolatokért felelős államtitkárságot fogja vezetni. A Győri Enikő által vezetett Európai Ügyekért felelős államtitkárság eközben a Miniszterelnökséghez kerülhet.

A Figyelő mindeközben arról is, hogy a külügyi tárca megerősödve jöhet ki a kormányzati struktúra felállításából. A portfolio.hu-n olvasható írás szerint a külügyhöz delegálnak intézményeket és feladatokat a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, így például a szakdiplomata-hálózat és az Eximbank.

A Figyelő azt írja, hogy ősztől Szijjártó Péter veszi át a külügyi tárca irányítását, amikor is Navracsics Tibor uniós biztosként folytatja. A Figyelő cikke szerint Mikola István helyére Párizsba kerülhet át Cséfalvay Zoltán, az NGM parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára.