Az év utolsó hónapjára esik a háztartások napi fogyasztási cikk vásárlásaiból származó összforgalom mintegy 10 százaléka, hiszen a családi összejöveteleket és vendéglátást megelőző karácsonyi készülődés során a legtöbb élelmiszer kategória forgalma - így a friss húsoké is - jelentősen megugrik. A GfK Hungária adatai szerint a friss húsok 2012. évre vetített mennyiségi forgalmában az árak emelkedése közel 5 százalékos visszaesést eredményezett: kizárólag szárnyas húsból vásároltak a háztartások ugyanannyit mint 2011-ben. A legtöbb húsféle esetében az egész évben megvásárolt mennyiség mintegy tizede (10-13 százalék) koncentrálódik decemberre. A karácsonykor igen népszerű hal esetében ennél is nagyobb a szezon értékesítésből kivett részesedése: az egész éves mennyiségből közel 40 százalékos forgalommal részesül ez az egy hónap.

Decemberben rendre minden húsféléből több kerül a családok kosarába egy-egy vásárlás alkalmával: marhából 1,8 kg, sertésből 2,7 kg, halból 3,2 kg, csirkéből 2,2 kg, pulykából 1,8 kg. Ezek a mennyiségek jellemzően 10-20 százalékkal haladják meg az átlagosan egy-egy alkalommal kosárba kerülő húsmennyiséget. Az év utolsó hónapjában a hal az a húsféle, amely iránt a kereslet ennél jelentősebb mértékben ugrik meg - közel másfélszeres mennyiség kerül egy kosárba, mint más időszakban.

Szintén a szezon slágerterméke a virsli. A háztartások több mint fele vásárol decemberben virslit és nem is keveset. A termék éves mennyiségi összforgalmának közel egyötöde koncentrálódik decemberre. Az utolsó havi forgalom 2012-ben növekedni is tudott az előző év utolsó hónapjához képest annak ellenére, hogy 2011-ről éves szinten némileg visszaesett a virsli iránti kereslet 2012-ben. A családok átlagosan 60 dkg virslit vesznek egy-egy bevásárlás alkalmával, a decemberi időszakban pedig ez közel egyharmadával megugrik: több mint 80 dkg-ra nő az átlagos mennyiség.