Megmutatjuk, mennyibe kerül egy tehetséges gyerek nevelése

Nem elég a tehetség, a sikerhez elhivatottságra és rengeteg áldozatra is szükség van. Nemcsak a fiatalok, de a szüleik, családjuk részéről is. Erre hívja fel a figyelmet az Új Európa Alapítvány „Tehetségnapló” című kezdeményezése, mely során az Alapítvány által támogatott öt család a nagyközönség elé tárja, milyen összegeket és mennyi időt emészt fel gyermekük pályafutásának egyengetése.
Napi.hu, 2013. november 18. hétfő, 09:29
Fotó: Napi.hu

Szokatlan kampányt indított a MOL Új Európa Alapítványa. A fiatal tehetségek támogatásával foglalkozó szervezet kézzelfogható, valódi példákon keresztül szeretné bemutatni a nagyközönségnek, hogy milyen kihívást jelent egy fiatal tehetség kibontakozásának segítése.

"Egy átlagos hazai család, melyben két kereső és két gyermek él hozzávetőlegesen 300-400 ezer forinttal gazdálkodhat. Egy gyermek felnevelése és kitaníttatása pedig - extra kiadások nélkül is - több 10 millió forintos költségnek felel meg. Egy tehetséges gyermek esetében érezhetően nőnek a költségek: több százezer forintos hegedűt kell venni, vagy folyamatosan elhasználódó sportfelszeléseit kell pótolni, tagdíjat, edzőt vagy tanárt kell fizetni számára." - hívta fel a figyelmet a tehetséggondozás anyagi nehézségeire Szopper Zsófia, független pénzügyi tanácsadó, magánpénzügyi szakértő.

A kampányban öt tehetséges fiatal és családjaik vesznek részt, akiket már több éve segít az Új Európa Alapítvány a MOL Tehetségtámogató Programon keresztül. Bányai Zsombor vívó, Dolfin Balázs csellista, Gyurinovics Fanni úszó, a Szőke Zsuzsanna-Hidi Balázs versenytáncos pár illetve Tóth Ivett műkorcsolyázó eredményeit egyre többen ismerik. Azonban kevesen látnak bele abba, milyen hosszú út vezetett a sikerekig, és a szülők részéről mindez mennyi áldozatot kívánt meg.

A sportban és a művészeti területen ugyanis általános tapasztalat, hogy a szponzorok és támogatók csak a komoly eredmények után kezdenek megjelenni, így egy fiatal gyerek tehetségének gondozása komoly kihívást jelent egy átlag magyar háztartás számára.

Kövesse a Tehetségnaplóban részt vevő családokat a Facebookon!

mol
HOZZÁSZÓLÁSOK