Megrendítő számok a magyar nyugdíjakról - ezt sokan sérelmezik

Uniós átlag alatt a magyar idősek jövedelme. Milliós számú nyugdíjas él kevés pénzből, ám a társadalom összetétele nagyon megnehezíti az ellátás radikális emelését - idézi a Hetek cikkét az atv.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. augusztus 25. szombat, 12:54
Fotó: MTI/EPA

Az öregségi nyugdíj átlagos összege 2017 elején 123 725 forint volt. Összesen 2,6 millió főnek, a lakosság 27 százalékának folyósított nyugdíjat, járulékot, vagy valamilyen egyéb ellátást. - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Bár az átlagnyugdíj összege is alacsony, 1,4 millió nyugdíjas ennél is kevesebb ellátást kap. Az 50 ezer forint alatti nyugdíjasok száma nagyjából 60 ezer fő. 50 és 100 ezer forint közötti nyugdíjat közel 700 ezer fő, 100 és 150 ezer forint közötti nyugdíjat további 800 ezer fő kap. A 150 és 200 ezer forint közötti nyugdíjban részesülők száma nagyjából 300 ezer fő, az e feletti, akár milliós nyugdíjjal rendelkezők aránya elenyésző - olvasható a portálon.

Az egy egytagú, nyugdíjas korú háztartás létminimuma havi 79 800 forint, ennek fényében fájdalmas a következő adat: az öregségi nyugdíj legkisebb összege 28 500 forint, ez a legalább 20 év munkaviszony után járó legalacsonyabb ellátás.

Uniós átlag alatt a vásárlóérték

Miközben az úgynevezett keresetpótló képességi ráta alapján a magyar nyugdíjak az európai mezőny elején állnak, a vásárlóértékük ennél jóval kedvezőtlenebb képet mutat. A nyugdíj keresetpótló képessége egy arányszám, ami azt mutatja meg, hogyan viszonyul az adott országban a 65-74 évesek nyugdíja az 51-59 éves aktív dolgozók keresetéhez. 2016-ban ez a szám Magyarországon 67 volt, vagyis a vizsgált korosztály nyugdíja az aktív korosztály fizetésének 67 százalékát éri el.

Ez a negyedik legmagasabb arány az Európai Unióban, 9 százalékponttal haladja meg az EU átlagát. Mivel azonban a viszonyítás alap, a bérek tekintetében gyengén állunk, a magyar nyugdíjak valós vásárlóértéke az EU-tagországok alsó harmadában található, tehát az uniós átlag alatt van. Az egykori szovjet blokk országai közül a cseh és a szlovák nyugdíjak vásárlóereje is nagyobb a magyarénál, egy magyar átlagnyugdíjas pedig 60 százalékkal kevesebb terméket és szolgáltatást tud venni a nyugdíjából, mint egy osztrák - figyelmeztet a Hetek.

Leszakadó nyugdíjak

Az állami nyugdíjak összege a szolgálati időtől és az aktív években elért keresettől függ. A nyugdíjemelés alapvetően két módón történhet. Az úgynevezett svájci indexálás figyelembe veszi az inflációt és a bérek emelkedését is. Magyarországon 1997 és 2010 között ezt alkalmazták, a Bajnai-kormány szüntette meg a gazdasági válság miatt, ebben az időszakban emelkedtek a leggyorsabban a nyugdíjak.

A bérek emelkedését is követő rendszer azonban fenntarthatatlan, ezt számos független nyugdíjszakértő megerősítette. A kormány is így látja, hiszen immár a pénzromlás mértékével emeli az idősek járandóságát. (Emellett 2017 óta nyugdíjprémiumot is fizet az állam, feltéve, hogy a GDP növekedése meghaladta a 3,5 százalékot.)

A nyugdíjasok jelentős része sérelmezi a svájci indexálás megszüntetését; azzal érvelnek, hogy e nélkül fokozatosan leszakad a bevételük az aktív keresőkétől, noha végigdolgozták az életüket. A számok őket igazolják, hiszen például 2016-ban a nyugdíjak reálértéke 1 százalékkal emelkedett, miközben a reálbér-növekedés 7,4 százalékos volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.08.26 11:14

@ovodas:
azt ugye tudod, hogy ebbol van a legkevesebb, a 9 es fel ora is vicc, a langyos viz pont arrol szolt, hogy mindenkinek van munkaja, de senki sem dolgozik. 40 ledolgozott evet pedig a nyugdijasok jelentos tobbsege fel sem tud mutatni, pedig beleszamitott a katonasagtol kezdve a foiskolan keresztul minden.

sokaknak kene meg legalabb 10 evet dolgozni, ahelyett, hogy a markukat tartjak. nem is erdemelnek tobbet, mindenki annyit kap, amennyi jar. igazabol tobbet, de ez kommunista orokseg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ovodas, 2018.08.26 10:58

@Czirok_a_gasztroblogger: Szerinted ki az ingyenélő "nyugger,"Aki több,mint negyven éven át napi átlag 9,5 órát dolgozott fizikai munkában?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2018.08.26 04:38

@Czirok_a_gasztroblogger: Latom betalalt a dolog, koszonom hogy igazolod amit rolad irtam. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.26 04:03

@V0LE: te meg miből is élsz tulajdonképpen, segílyturista Úr? Csak nem abból hogy szegíny üldözött diszkriminált magyar menekültként zokogtál a kanadai hatóságok előtt, most meg kreol - szintén üldözött, diszkriminált stb. - honfitársainkkal együtt állsz a sorban a kanadai segílyért, munkát így 3-4 év után se találva, segílyturista Úr?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2018.08.26 02:46

@Elhetetlen: Nyugi, Cefre csak baromi irigy a magyar nyugdijasokra, mert o a ruszkiknak dolgozott, akik nem adnak egy fillert sem. Pontosabban kapott par ruszki reszvenyt vegkielegiteskent es most oreg korara abbol tengodik valahol videken. Faj neki, hogy masok tobbet kapnak mint o, raadasul a rubel osszeomlasanak koszonhetoen az a keves jaradeka is a toredeket eri. Szegenynek nem maradt mas, csak a pialas, ugyhogy ne nagyon vedd komolyan amit irogat, mert tobbnyire reszegen ul a gep ele kommentelni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html