A befektetési (pénzügyi) eszközökről- és szolgáltatásokról jelent meg három nemzetgazdasági miniszteri rendelet tervezet a kormány honlapján. Az első tervezet meghatározza azt, hogy a  pénzügyi eszközök kialakítása magában foglalja a pénzügyi eszközök létrehozását, kifejlesztését, illetve kibocsátását is. A befektetési vállalkozás a pénzügyi eszköz esetében kellő részletességgel azonosítja a potenciális célpiacot, és meghatározza az ügyféltípust vagy ügyféltípusokat, amelyeknek az igényeivel, jellemzőivel és céljaival a pénzügyi eszköz összeegyeztethető. Vagyis nem általános befektetési eszközt kell kínálni, hanem a különféle ügyfélcsoportra kell szabni azokat.

A másik rendelet tervezet kimondja: a befektetési vállalkozás kialakítja a pénzügyi eszközhöz javasolt díjszabási struktúrát, amelynek során több tényezőt kell figyelembe vennie. Így például a pénzügyi eszköz költségei és díjai összeegyeztethetők legyenek a célpiac igényeivel, a díjak ne emésszék fel a pénzügyi eszköz elvárt hozamát. Ez utóbbi különösen fontos ha adókedvezmény társul az adott befektetési eszközhöz, mivel a díj nem érheti el az adókedvezményt és különösen nem teheti semmissé azt. Végül pedig a pénzügyi eszköz díjszabási struktúrája megfelelően átlátható legyen a célpiac számára, azaz ne rejtsen el díjakat, vagy ne legyen túl összetett annak megértéséhez.

Díjat lehet felszámítani az ügyfélnek nyújtott szolgáltatás minőségének a javítására is. Ennek azonban két feltétele van: a díj legyen arányos a szolgáltatás javulásával, továbbá nem szolgálja közvetlenül a benne részesülő vállalkozás, annak részvényesei vagy alkalmazottai javát, az érintett ügyfél számára jelentett nyilvánvaló előny nélkül.