Mégsem épül állami út a Balatonringhez

Visszavonja az állami sztrádaberuházó azt a közbeszerzési felhívást, amit a sávolyi Balatonringhez vezető út megépítésére írt ki - erősítette meg az Index értesüléseit a NIF Zrt.
NAPI, 2010. március 12. péntek, 15:19
Fotó:

Mégsem épül meg az eredetileg tervezett módon, közpénzből a Balatonringet a 7-es főúttal összekötő út - írja az Index. A kivitelező kiválasztására az állami sztrádaberuházó, a NIF Zrt. március elején írt ki közbeszerzési eljárást, ám a portál értesülései szerint az ajánlati felhívást napokon belül visszavonják.

A NIF már korábban kihátrált volna az ügyből a projekt támogatásának jogi aggályai és várható következményei miatt, az Index értesülései szerint ugyanis eleve csak egy minisztériumi elvárás, egy decemberi keltezésű levél nyomán írta ki a közbeszerzési eljárást a múlt héten.

Fazakas Orsolya, a NIF kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott: már eldöntötték, hogy az ajánlatkérési felhívást visszavonják, ez a jövő héten jelenik meg. Megjegyezte azt is: cégüknek a közlekedési tárca 2009. december 3-i keltezésű levele rendelte el az útépítési tender kiírását. A minisztériumi levélben 2010. június 26-i dátum szerepelt befejezésre elvárt határidőként.

A most még érvényes tenderfelhívás szerint az állami költségvetés terhére megvalósuló beruházás két részből állna. Egyfelől át kellene építeni nagyjából hétszáz méteren az M7-es autópálya sávolyi csomópontjának összekötő ágát, hogy az közvetlenül csatlakozhasson a 7-es főúthoz, a második feladat egy 250 méter hosszú földút átépítése aszfaltburkolatú műúttá.

Az állami útépítőnél úgy látják, csak nagyon feszített tempóban épülhetett volna meg az út a minisztériumi elvárások szerint kiírt tender alapján, ráadásul a beruházás finanszírozása sem biztosított. Ez a projekt ugyanis várhatóan nem kerül be a kormány ügyrendjébe március 31-ig - márpedig ez előfeltétele lett volna annak, hogy áprilisban eredményt hirdethessenek. Ezért a NIF élt azzal a közbeszerzési törvényben foglalt jogával, hogy az ajánlattételi határidőig visszavonja a tenderfelhívást - mondta Fazakas Orsolya.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kuka., 2010.03.12 19:10

Expo, Bős-Nagymaros, Kormányzati negyed, hogy csak néhányat említsek. Nevetségessé válunk. Persze nem a célegyenesben kellene eldönteni, hogy nem költünk adóforintokat néhány őrült hobbyjára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html