Megsemmisíti a PM az illegális APEH-adatbázist

Szerda délután folyt László Csaba pénzügyminiszter költségvetési bizottság előtti meghallgatása. Az ombudsman véleménye ellenére László szerint nem volt törvényellenes az APEH-adatbázist biztonsági okokból lementeni.
NAPI Online, 2003. március 19. szerda, 16:21
Fotó:

Bár László Csaba pénzügyminiszter nem tartja törvényellenesnek az APEH-adatbázisának biztonsági okokból történő lemásolását, a mai napon a tárca mégis visszaküldte az illetékes intézményekhez a példányokat megsemmisítésre. Korábban Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos úgy nyilatkozott, hogy ez a fajta eljárás nem összeegyeztethető a magyar törvényi szabályozással. Az ombudsman szerint fegyelmi eljárást is kéne indítani a Pénzügyminisztériumon belül, ám László Csaba erre nem látott elegendő okot.
A pénzügyminiszter az adatvédelmi biztoshoz írt válaszlevelében jelezte, hogy törvénymódosítást kezdeményez. László Csaba annak érdekében változtatna a jelenleg érvényes jogszabályokon, hogy kormányváltáskor kötelezőek legyenek az állami intézményekben az adatmentések, s az ezekről készülő másolatot a jövőben ne a Pénzügyminisztériumban, hanem a mindenkori adatvédelmi biztos hivatalában őrizzék.

HOZZÁSZÓLÁSOK